Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul proiectelor europene: Pe 2 iunie publicăm PNRR integral pentru publicul larg

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 26 mai 2021

Ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, a publicat calendarul pentru definitivarea Planului Național de Redresare și Reziliență, mecanismul prin care România va putea accesa 29,2 miliarde euro sub formă de granturi și împrumuturi de la Comisia Europeană.

27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
28-30 mai: definitivarea textului, ținând cont de ultimele negocieri
31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al Comisiei Europene. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă.
1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
2 iunie: publicarea integrală și prezentarea PNRR către publicul larg.

Sinteza PNRR poate fi consultată aici 

Planul Național de Redresare și Reziliență

Comisia Europeană a decis, în anul 2020, să aprobe Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), în valoare de 672 de miliarde de euro, ce vor fi acordate statelor membre sub formă de granturi și împrumuturi.

Din alocarea totală pentru MRR la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în august 2026.

CITEȘTE ȘI: Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat în fața Parlamentului / Florin Cîțu: România prin acest program atrage 29,2 miliarde euro în patru ani pentru investiții / Marcel Ciolacu: Voi cu banii și bogăția, românii cu sărăcia

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *