Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat în fața Parlamentului / Florin Cîțu: România prin acest program atrage 29,2 miliarde euro în patru ani pentru investiții / Marcel Ciolacu: Voi cu banii și bogăția, românii cu sărăcia

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 26 mai 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu a prezentat Parlamentului, în linii mari, Planul Național de Redresare și Reziliență, instrumentul prin care România va putea accesa 29,2 miliarde euro din fonduri europene, sub formă de granturi și împrumuturi. În aceeași ședință, cu sprijinul PSD, a fost ratificat Acordul EURATOM privind creșterea contribuției României la Bugetul Uniunii Europene, în vederea finanțării Mecanismului European de Redresare. 

Sinteza PNRR poate fi consultată aici 

Cele mai importante declarații făcute de Florin Cîțu:

– Am tot fost acuzat că nu vreau să prezint PNRR în fața Parlamentului. Sunt aici pentru că am fost invitat procedural.

– Unele interpretări ale PNRR au fost eronate și întreținute artificial în spațiul public. E un program apărut în plină criză, ca răspuns la această criză. Liderii Europei au văzut cum a reacționat economia fiecărei țări la criza pandemiei și au venit cu acest plan de investiții. Este un plan diferit pentru că, pe lângă investiții, acest plan vine și cu o parte de reformă, pe care fiecare guvern și-o asumă transparent. Planul în această formă a fost aprobat de Comisia Europeană și în Parlamentul European.

– Toate proiectele prin PNRR trebuie finalizate până în 2026. Înseamnă că e vorba de proiecte mature. Dacă nu se finalizează, pierdem banii

– Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR. Știți foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse.

– PNRR are o componentă „verde” de reducere a poluării, și una de digitalizare, extrem de importante pentru România. Avem 37% pentru tranziția verde și 20% pentru digitalizare.

– Planul cuprinde și reforme, care au fost amânate 30 de ani. Nu le facem pentru că ne-a zis cineva, le facem pentru că România are nevoie de dezvoltare.

– România prin acest program atrage 29,2 miliarde euro în patru ani pentru investiții.

– I-am asigurat pe parteneri că România își va respecta strategia fiscal-bugetară.

– Acest plan nu înseamnă ceea ce auzim în fiecare zi, nu înseamnă reducerea veniturilor, nu înseamnă reducerea pensiilor… Din contră, reformă înseamnă un mod eficient de administrare a acestor bani. Vom plăti salarii și pensii mai mari până în 2030.

– Prin acest plan vom garanta că investițiile vor merge în toate zonele din România.

– Sunt aproape 2 miliarde euro pentru managementul apei, împăduriri 1,3 miliarde euro, împăduriri – 1,1 miliarde euro, transport sustenabil – 6,7 miliarde euro, energie regenerabilă – 1,6 miliarde euro, cloud guvernamental – 2 miliarde euro, fondul local pentru tranziție verde și digitală – 2,1 miliarde euro, fondul pentru spitale și acces la sănătate – 2,4 miliarde euro și „România Educată” – 3,6 miliarde euro.

– Avem prevăzute și reforme: pensii, companiile de stat, administrație publică, justiție, transport fără emisii de carbon, energie regenerabilă.

– Doar prin investiții și reforme putem să reducem sărăcia.

Cele mai importante declarații făcute de Marcel Ciolacu:

– Domnule prim-ministru, poate reveniți la microfon să ne prezentați și Planul.

– Poate ne spuneți de ce agricultura nu primește nimic prin PNRR.

– Domnilor parlamentari, ați văzut acest plan?

– Au vrut să deturneze acest Plan pentru firmele de consultanță. Domnule Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare.

– Majoritatea țărilor europene au decis să investească masiv într-un anumit domeniu pe care l-au considerat important. Dumneavoastră cu ce v-ați dus? Tot ce ați propus a fost scăderea veniturilor, majorarea vârstei de pensionare și creșterea taxelor.

– Ați împrumutat masiv România. În loc să luați rapid banii europeni gratis, luați în primul rând împrumuturile. Asta este o crimă economică.

– Voi cu banii și bogăția, românii cu sărăcia.

Cele mai importante declarații făcute de George Simion:

– Noi o să spunem nu acestui plan care nu ni s-a prezentat.

– Eu eram copil când FMI dicta închiderea industriei românești.

– Noi nu dictăm creșterea alocării bugetare către Bruxelles pentru niște bani pe care nimeni nu o să-i vadă niciodată.

– 15 miliarde euro este împrumutul pe care Guvernul Cîțu și-l asumă în numele românilor.

– În numele unei Românii suverane noi o să spunem – nu.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *