Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul Mediului, Costel Alexe, ia răspuns Gabrielei Firea pe tema deșeurilor din Chiajna

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 19 martie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Mediului, Costel Alexe, ia răspuns primarului Capitalei, Gabriela Firea în legătură cu depozitul pentru deșeuri din Chiajna. Acesta precizează că responsabilitatea pentru serviciile de salubritate aparține autorităților locale. 

„Durata de exploatare a depozitului de deșeuri operat de societatea Iridex Group Import Export SRL îl găsiți în mai multe articole din Legea 51/2006 dintre care, articolul 22 vă răspunde poate cel mai clar: serviciul public de salubrizare a localităților face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și se desfășoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităților administrației locale.”

De asemenea, Costel Alexe precizează că în urma controlului Gărzii de Mediu s-au dat dispoziții respectivei societăți pentru a fi evitate mirosurile degajate în atmosferă și limitată poluarea.

„S-a dispus ca zona activă de depozitare să nu depășească 2500 mp, iar deșeurile să fie compactate zilnic și acoperite în zona activă, cu materiale inerte cu grosimea de 10-20 cm. La acestea s-au dispus și măsuri permanente pentru acoperirea deșeurilor descărcate și compactate pe depozit pentru a fi evitate mirosurile, precum și limitarea împrăștierii deșeurilor ușoare de către vânt sau păsări. Operatorului i s-a impus: stropirea aleii de acces și utilizarea rampei de spălat roțile pentru reducerea emisiilor de pulberi”, se mai arată în răspunsul ministrului.

Gabriela Firea, apel către Ministerul Mediului

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, solicită Ministerului Mediului identificarea surselor de poluare din Capitală.

„Având în vedere fenomenul de poluare înregistrat în noaptea de 17 spre 18 martie 2020, manifestat prin creșteri ale concentrațiilor orare pentru particule în suspensie PM10, la stațiile automate ale Rețelei Naționale de Monitorizarea Calității Aerului, respectiv B1 – Lacul Morii si B6 – Cercul Militar, Primarul General, Gabriela Firea, a trimis ministrului Mediului, Costel Alexe, o adresa prin care a solicitat comunicarea surselor ce au condus la apariția acestui fenomen de poluare, precum și măsurile dispuse în situația identificării în teren a surselor de poluare care au generat fenomenul mai sus menționat”, transmite PMB.

Gabriela Firea cere ministerului Mediului și Gărzii de Mediu să afle cine sunt cei care ard necontrolat deșeuri

“Am observat cu toții că senzorii de măsurare a calității aerului arată ca pe timpul zilei, având în vedere diminuarea traficului rutier, poluarea este la un nivel acceptabil, unii vorbesc chiar de aer ca la munte, însă seara aceste valori cresc. Ministerul Mediului, prin Garda de Mediu, trebuie să afle cine arde necontrolat deșeuri, dacă se mai arde păcură la vreun CET, sau care este situația reală. Cetățenii trebuie sa fie informați!”, a declarat Gabriela Firea.

Garda Națională de Mediu, control la depozitul de deșeuri Iridex 

În urma mai multor controale care au avut loc în luna martie la depozitele de deșeuri Iridex și Ecosud, comisarii Gărzii de Mediu au identificat mai multe neconformități și au dispus o serie de sancțiuni.

În urma controlului la SC IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL s-au constatat următoarele:

Referitor la activitatea de depozitare, conform ridicărilor topografice prezentate de titularul activității (efectuate de SC Ingeo Proiect SRL) rezultă faptul că „Volumul total ocupat de deșeuri și pământ de acoperire este de 5.179.591 mc, din care deșeuri 4.033.335 mc”, de unde rezultă faptul că în ianuarie 2020, capacitatea disponibilă pentru deșeuri era de 466.665 mc.

În ceea ce privește monitorizarea factorilor de mediu, conform condițiilor stabilite prin autorizația integrată de mediu (AIM), societatea este obligată să monitorizeze semestrial emisiile de poluanți rezultați din instalațiile de generare a energiei electrice (CHP) și instalația de ardere la temperatură înaltă (HTN).

Cu ocazia controlului, au fost stabilite următoarele măsuri cu termen permanent, în sarcina conducerii SC Iridex Group Import Export SRL:

  • zona activă nu va depăși suprafața de 2.500 mp, conform condițiilor stabilite în AIM. Operatorul depozitului se obligă să asigure depunerea rapidă a deșeurilor, compactarea zilnică și acoperirea periodică a deșeurilor depuse în zona activă, cu materiale inerte, cu grosimea de 10-20 cm;
  • se vor lua măsuri pentru acoperirea deșeurilor descărcate și compactate pe depozit pentru a evita mirosurile, împrăștierea de vânt a deșeurilor ușoare și apariția insectelor și a păsărilor. Acoperirea are ca scop și îmbunătățirea aspectului depozitului.
  • se vor lua toate măsurile necesare pentru prevenirea sau reducerea impactului asupra aerului înconjurator, conform Legii nr. 104/2011. De asemenea, se vor lua măsuri de stropire a aleii de acces, fiind utilizată rampa de spălat roțile pentru reducerea emisiilor de pulberi.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *