Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Mediului anunță lansarea Sistemului de Garanție-Returnare, de joi. Fechet: Vai fi al doilea cel mai mare sistem din Europa, după cel al Germaniei

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 29 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat lansarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), de joi. „Va fi al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după cel al Germaniei şi cu siguranţă va fi cel mai modern”, a declarat Fechet. 

Această inițiativă este percepută ca o mișcare majoră în direcția unei economii circulare și sustenabile. În contextul său, ministrul a subliniat faptul că acest sistem se va situa pe locul al doilea în Europa, în ceea ce privește dimensiunea și acoperirea, după cel implementat cu succes în Germania.

Anunţ cu mare bucurie că mai e doar o zi, cu alte cuvinte mâine începe Sistemul Garanţie-Returnare. Acest sistem va deveni operaţional. Citeam astăzi un studiu potrivit căruia nouă din 10 români au aflat de acest Sistem de Garanţie-Returnare. Începând de mâine, ambalajele cu logo aferent sistemului garanţie-returnare vor fi purtătoare de garanţiei. Ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin şi vom avea 7 miliarde astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe, cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare”, a transmis ministrul PNL.

va fi al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după cel al Germaniei şi cu siguranţă va fi cel mai modern, pentru că am preluat toate exemplele de bună practică din legislaţia celor 13 state membre care au deja un astfel de sistem”, a adăugat Fechet.

Declarația ministrului evidențiază angajamentul autorităților de a implementa un sistem de reciclare și gestionare a deșeurilor care să se ridice la cele mai înalte standarde. Prin integrarea celor mai bune practici din alte țări europene și adaptarea lor la nevoile și specificul național, se speră că noul sistem va fi un exemplu de eficiență și sustenabilitate.

„Considerăm noi că am învăţat din toate greşelile, de faptul că în România încă există un volum mare care se comercializează în mediul rural, de faptul că din punct de vedere geografic România prezintă anumite particularităţi, însă din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, cu comercianţii din marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, m-am asigurat că toată lumea ştie ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program. Programul va transpora România din ţara depozitării în ţara reciclării”, a mai transmis acesta.

România va recicla în proporție de aproape 100%

Un raport elaborat de Green Environment Support, o companie locală de consultanță și audit de mediu, arată că România va accelera reciclarea cu până la 80% prin implementarea proiectului Sistemului de Garanție-Returnare. Această inițiativă va transforma țara într-un model de economie circulară în Europa Centrală și de Est.

Conform analizei, Sistemul de Garanție-Returnare va permite colectarea a șapte miliarde de ambalaje anual în România, plasând țara pe locul doi în Europa la acest capitol, imediat după Germania, conform datelor furnizate de Ministerul Mediului. Comparativ cu alte state din regiune, România va colecta și recicla de 3,5 ori mai multe ambalaje decât Slovacia, care gestionează aproximativ două milioane de ambalaje anual, conform informațiilor RetuRO.

Pe termen scurt, obiectivele UE cer ca până în 2026 să se atingă praguri ambițioase de colectare și returnare a ambalajelor SGR: 85% pentru sticlă, 90% pentru plastic și 90% pentru metal. În ciuda acestor progrese, România se află încă la începutul tranziției către o economie circulară, cu doar 1,3% din economie considerată circulară conform datelor Băncii Mondiale.

Proiectul SGR vizează 80.000 de comercianţi de băuturi, care trebuie să implementeze facilităţi pentru colectarea celor 7 miliarde de ambalaje. În procesul de implementare a cerinţelor SGR, comercianţii au avut o serie de nelămuriri privind întreaga procedură, iar ccomerciaţii mici se confruntă cu lipsa unui spaţiu de colectare.

Sursă foto: Inquam Photos / George Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW