Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Ministrul Justiției nu exclude adoptarea unei OUG pentru punerea în acord a deciziei CCR care obligă instanțele să publice motivarea odată cu pronunțarea

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 8 aprilie 2021 Etichete: , , ,

Ministrul Justiției nu exclude adoptarea unei ordonanțe de urgență ca urmare a deciziei CCR care obligă instanțele să publice motivarea odată cu pronunțarea, pentru punerea în acord cu prevederile constituționale. Stelian Ion a declarat că va încerca reglementarea printr-o soluție legislativă. Întrebat dacă ia în calcul o ordonanță de urgență, Stelian Ion a lăsat de înțeles că o astfel de variantă nu este exclusă.

„Probabil, se va ajunge la o amânare a pronunțărilor. Nu știm dacă se referă la măsurile preventive, vom vedea. Dacă nu avem motivarea, nu putem face aprecieri în orb”, a spus Stelian Ion.

„Am verificat referendumul, pentru că este vorba de ce s-a votat in 2019. Acolo întrebarea s-a referit la chestiunile care ţin de pedepse şi infracşiuni, la procedura penala nu a existat o referire expresă. Va fi o decizie politica dacă va fi necesară şi în faţa unui iminent blocaj. Tocmai pentru aceste situaţii a fost creată OUG, dar nu spun ca va fi OUG, e o decizie pe care o vom lua”, a declarat ministrul.

Ministrul Justiției a precizat că vor urma consultări cu reprezentanții sistemului judiciar.

Curtea Constituțională a pronunțat, miercuri, o decizie prin care instanțele vor fi obligate să motiveze deciziile în același timp cu pronunțarea. Surse avizate au explicat pentru Mainnews.ro că măsura se va aplica atât hotărârilor pronunțate pe fond, cât și în apel. În ce privește aplicarea măsurilor preventive, măsura va viza doar hotărârea instanței de fond.

Citeşte şi Cum se aplica decizia CCR – Reglementările, valabile pentru arestarea preventiva, decizii în primă instanță și definitive – SURSE

Sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW