Wednesday, October 20, 2021
Jurnalism corect


Ministrul Justiției merge mai departe cu proiectul de desființare a Secției Speciale, în ciuda avizului negativ al CSM: Sunt dezamăgit. Unii magistraţi au coborât nivelul discuţiei. Argumentele privind garanțiile pot fi ascultate în alt context, vom discuta pe legile justiției

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 12 februarie 2021 Etichete: , ,

Ministrul Justiției anunță că va trimite Guvernului proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în ciuda avizului negativ emis de Consiliul Superior al Magistraturii. Stelian Ion susține că este dezamăgit de avizul CSM și susține că nivelul discursului a fost coborât de unii magistrați ai Consiliului. Referitor la asigurarea unor garanţii pentru magistraţi, ministrul susţine că acestea ar putea fi prevăzute în proiectul de modificare a legilor justiţiei.

Stelian Ion: Sunt dezamăgit de aviz

„Am semnat si trimis catre Guvernul României propunerea de proiect de lege pentru desființarea SIIJ. Ieri a fost o sedință lunga la CSM, s-a dat un aviz a fost negativ, vreau sa fac precizarea ca avizul e consultativ si am decis sa trimit mai departe acest proiect. E important sa aducem normalitate in sistemul de justitie, desfintarea acestei sectii e normalitate, e o promisiune. Argumentele acelea pot fi ascutate in alt context, vom discuta pe legile justitiei. Proiectul reprezinta desfiintarea SIIJ,  nu doar alte garantii cerute de o parte a magistraților. (..) Sunt două chestiunii: desființarea SIIJ și unele garanții pe care unii magistrați, mai ales unii judecători, le cer. (..) Pentru mine e o dezamăgire avizul negativ de ieri.

Nu am fost niciodata obtuz la idei de garantii si intarirea independenteim magistratilor, din partea membrilor CSM nu au venit propuneri suplimentare, altele decat cele din vechiul proiect, acele imunitati suplimentare cu care nu voi fi niciodata de acord. A introduce acum alte imunitati, ca nici macar punerea in miscarea a sa nu fie facuta fara acordului procurorului general, cu care doamna procuror general nici măcar nu a fost de acord, acestea inseamna imunitati.  Nivelul discutiei din CSM a fost coborat de anumiti membri ai CSM. Ideea unei demsisii e absolut exclusa”, a spus Stelian Ion.

Citeşte şi DOCUMENT De ce a respins CSM proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale/ Cine sunt magistrații care au dat votul decisiv

CSM: Nu există garanţii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat, joi seara, avizul negativ dat proiectului de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inițiat de Stelian Ion, ministrul Justiției. Plenul susține că propunerea legislativă nu este însoțită de garanții prin care judecătorii și procurorii să poată fi protejați de eventuale presiuni, menționând că astfel de garanții erau cuprinse în proiectul inițial, transmis în mandatul lui Cătălin Predoiu.

„Nu am exclus de plano aceasta discutie, chiar am avut aceste discutii si am venit cu anumite idei si am asteptat sa se vina de partea celalata cu idei sau variante de text sau imbunatatite. Nu e corecta acesta afirmatie. În afara de acele superimunităţi, deranjează foarte mulţi pe unii acest termen, nu au venit alte propuneri de la CSM”, a spus Stelian Ion despre prevederi existenţa unor garantii care sa asigure independenta magistratilor.

Citeşte şi LIVE | Replici acide în dezbaterea CSM pentru desființarea Secției Speciale / Președintele CSM, critici la adresa lui Stelian Ion: Atitudinea dumneavoastră de a cataloga anumite garanții drept superimunități blochează orice fel de dezbatere

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW