Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Justiției i-a transmis procurorului general cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 13 ianuarie 2021

Ministrul Justiției, Stelian Ion, i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu-Tăriceanu. Fostul prim-ministru este acuzat că ar fi luat mită în valoare de 800.000 de dolari pentru a adopta o serie de hotărâri de Guvern în favoarea companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria.

Astăzi, 13 ianuarie 2021, domnul Stelian ION, ministrul Justiției, i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea de urmărire penală formulată de Președintele României, privindu-l pe domnul Călin-Constantin-Anton POPESCU-TĂRICEANU, fost Prim-ministru, pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcţia Naţională Anticorupţie. Cererea a fost transmisă în temeiul art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 12, art. 18 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Justiției.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis a dat undă verde pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu / Fostul premier, acuzat că a luat mită în valoare de 800.000 de dolari

Procurorii DNA au cerut Senatului, în anul 2018, să înceapă urmărirea penală pe numele fostului prim-ministru, dar cererea a fost respinsă în anul 2019.

Călin Popescu Tăriceanu a transmis că se consideră nevinovat, motivul invocat de el fiind că Executivul nu a aprobat plăți către compania vizată în dosar.

Totodată, fără să prezinte dovezi, Tăriceanu îl acuză pe Klaus Iohannis că ar sta în spatele acțiunii DNA.

CITEȘTE ȘI: Tăriceanu se apără, după ce DNA a solicitat începerea urmăririi penale împotriva sa: Guvernul pe care l-am condus nu a făcut nicio plată către Microsoft

Comunicatul DNA:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.
La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW