Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a dat undă verde pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu / Fostul premier, acuzat că a luat mită în valoare de 800.000 de dolari

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 13 ianuarie 2021

Președintele Klaus Iohannis a aprobat, miercuri, cererea de încuviințare a urmăririi penale în ceea ce îl privește pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, acuzat că ar fi luat mită în valoare de 800.000 de dolari pentru a adopta o serie de hotărâri de Guvern în favoarea companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse mainnews.ro.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Procurorii DNA au cerut Senatului, în anul 2018, să înceapă urmărirea penală pe numele fostului prim-ministru, dar cererea a fost respinsă în anul 2019.

CITEȘTE ȘI: DNA cere președintelui României încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu / Procurorii spun că au probe noi în dosarul în care Senatul a respins, în 2019, ridicarea imunității

Călin Popescu Tăriceanu a transmis că se consideră nevinovat, motivul invocat de el fiind că Executivul nu a aprobat plăți către compania vizată în dosar.

Totodată, fără să prezinte dovezi, Tăriceanu îl acuză pe Klaus Iohannis că ar sta în spatele acțiunii DNA.

CITEȘTE ȘI: Tăriceanu se apără, după ce DNA a solicitat începerea urmăririi penale împotriva sa: Guvernul pe care l-am condus nu a făcut nicio plată către Microsoft

Comunicatul DNA:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.
La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW