Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul Justiției, după publicarea raportului Comisiei Europene privind statul de drept: Ritmul reformelor trebuie menținut

By news.ro , in Justitie , at 5 iulie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu, afirmă, după ce Comisia Europeană a făcut public raportul privind statul de drept în România, că sunt multe aspecte pozitive în acest raport, dar ritmul reformelor trebuie menţinut.

Percepţia publicului general este că independenţa sistemului judiciar a crescut în comparaţie cu 2022, la 48% dar se menţine la acelaşi nivel ca şi în 2016, iar un alt aspect care impune o atenţie suplimentară este faptul că percepţia la nivel de experţi şi mediu de afaceri este aceea că nivelul corupţiei rămâne ridicat”, notează Ministerul Justiţiei într-un comunicat transmis după publicarea raportului.

Raportul privind statul de drept de anul acesta constată în mod obiectiv progresele înregistrate de România care au condus la consolidarea independenţei justiţiei, precum şi a prevenirii şi combaterii corupţiei. Sunt multe aspecte pozitive în acest raport, dar ritmul reformelor trebuie menţinut. Vom continua dialogul deschis şi onest cu Comisia Europeană şi cu Statele Membre în cadrul acestui exerciţiu”, a declarat ministrul Justiţiei Alina Gorghiu.

Ministerul Justiţiei precizează că a cooperat permanent, transparent şi loial cu Comisia Europeană şi cu partenerii instituţionali interni pentru îndeplinirea celor şase recomandări din domeniul justiţiei, cuprinse în Raportul de ţară privind statul de drept.

Progrese, dar și îngrijorări cu privire la sistemul de Justiție

„Prezentul raport notează progrese semnificative în îndeplinirea recomandărilor din anul 2022 şi anume: adoptarea noilor Legi ale justiţiei şi constituirea grupului de experţi independenţi pentru evaluarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia cu privire la noile legi ale justiţiei, impactul pozitiv al măsurilor administrative luate pentru asigurarea resurselor umane în cadrul DNA, funcţionarea sistemului post-SIIJ. În plus, sunt remarcate punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale, precum şi implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, conform calendarului. Comisia Europeană îşi menţine îngrijorările cu privire la deficitul de resurse umane din sistemul judiciar. În acelaşi timp, constată lipsa progreselor cu privire la: reglementarea activităţii de lobby la nivelul Parlamentului, consolidarea independenţei mass-media, îmbunătăţirea procedurilor de consultare publică în procesul de legiferare şi acreditarea internaţională a Institutului pentru Drepturile Omului”, indică Ministerul Justiției.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW