Saturday, September 30, 2023
Jurnalism corect


SURSE Secția Specială, din nou pe masa negocierilor din Coaliție. Pe ce mizează UDMR pentru a renunța la amendamentul „superimunității” magistraților

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Politic Stirile zilei , at 22 iunie 2021 Etichete: ,

Sunt negocieri intense în coaliția de guvernare, miza uriașă fiind legată de numirea noului Avocat al Poporului, după revocarea lui Renate Weber. Potrivit unor surse politice, UDMR își dorește funcția lăsată vacantă de Weber. Și ar putea să o și primească, însă cu o condiție, însă.

Condiția este legată de Secția Specială. UDMR, formațiunea care a susținut amendamentul introdus în Camera Deputaților la proiectul pentru desființarea SIIJ, care introduce așa numita „superimunitate” a magistraților, ar trebui să renunțe la acest punct din proiectul de lege.

În schimb, ar putea primi Avocatul Poporului (AP), o instituție cheie în arhitectura statului. Din partea UDMR, numele vehiculat este cel al lui Fábián Gyula.

Situația ar urma să fie tranșată în următoarea ședință a coaliției PNL-UDMR-USR PLUS.

Marți se depun candidaturile pentru funcția de AP, urmând ca miercuri să aibă loc audierile în comisiile de specialitate și, mai apoi, votul în plenul reunit. Decizia este, firește, politică.

AP este instituția care poate ataca la Curtea Constituțională ordonanțele de urgență adoptate de Guvern.

Demiterea Avocatului Poporului

Renate Weber a fost revocată, miercuri, din funcția de avocat al poporului în urma unui vot exprimat în plenul reunit al Parlamentului.

Rezultatul votului: 247 voturi – pentru, 32 de voturi – împotrivă și unul – nu votez.

Imediat, PSD a anunțat atacarea deciziei la Curtea Constituțională.

CITEȘTE ȘI: De ce a anulat Curtea de Apel București decizia prin care lui Dragnea i-a fost respinsă eliberarea | CAB: Strămutarea, respectarea dreptului la un tribunal independent | Când va fi dat verdictul final

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW