Wednesday, October 16, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției, despre protestele anunțate de magistrați: Pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR. Dialogul e soluția

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 20 iunie 2023 Etichete: , , , , ,

Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat, după ce mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat că suspendă activitatea de miercuri, 21 iunie, din cauza reformei pensiilor de serviciu. Gorghiu susține că îi așteaptă pe magistrați la dialog, „protestul” nefiind o soluție. Oficialul de la Justiție menționează că proiectul de lege privind pensiile de serviciu reprezintă un criteriu de finanțare(n.r. jalon) prin PNRR.

Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu.

Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. 

Ministerul Justiției(MJ) subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public.

MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemul judiciar” a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Ce susțin magistrații despre pensiile de serviciu

Magistrații de la Curtea de Apel București au transmis, marți, 20 iunie,   că reforma pensiilor, în forma actuală, le afectează independența și nici măcar nu este un „criteriu de modificare”,  pentru primirea banilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), așa cum au invocat politicienii români.

Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este
consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil
pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de
independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.
Eliminarea acestei componente a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa
constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară
exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la
drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.
De asemenea, modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un
jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria
care urmează să fie modificată”, precizează Curtea de Apel București.

Reprezentanții acestei instanțe au subliniat că vor sesiza Curtea Constituțională, pentru a demonstra că proiectul de lege menționat mai sus nu respectă legea fudamentală a statului, Constituția.

CITEȘTE ȘI:  Protest al magistraților față de reforma pensiilor de serviciu. Activitatea unor instanțe și parchete este suspendată

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW