Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul Justiției, discuție cu ambasadorul Marii Britanii despre combaterea traficului de persoane/ Predoiu: Dezastrul rușinos din cazul Țăndărei trebuie avut permanent în minte

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 26 mai 2020 Etichete: , ,

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut, marți, o întâlnire cu ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, în cadrul căreia au fost abordate teme care țin de cooperarea judiciară bilaterală, aderarea Marii Britanii la Convenția de la Lugano și combaterea traficului de ființe umane.

„Gravitatea traficului de ființe umane și dispariția de persoane reclamă o acțiune concertată și energică de combatere din partea tuturor instituțiilor de aplicare a legii din România. Combaterea până la dispariția treptată a acestui fenomen trebuie să fie o prioritate a întregului sistem de apărare și aplicare a legii.

Ministerul Justiției lucrează la un document de politică publică pe această temă, care își propune identificarea soluțiilor legislative și instituționale pentru a confrunta mai eficient pe cei care comit astfel de infracțiuni. Acest fenomen nu trebuie abordat rutinier, ci în logica unei combateri plenare, continue, energice, până când acesta rămâne o amintire, infractorii ajung după gratii și victimele sunt recuperate pentru o viață normală”, a declarat Predoiu.

Ministrul Justiției a vorbit și despre dosarul „Țăndărei”, primul caz de trafic de minori investigat de polițiștii români și englezi, fiind cercetată traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau obligați să fure și să cerșească.

”Racolarea minorilor se realiza din mediul comunităţilor rome sărace, membrii grupării ocupându-se de cazarea şi transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie şi a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor”, precizau procurorii.

Dacă în Anglia au fost arestați 120 de traficanți, în România o parte dintre cei 26 de oameni arestați și puși sub acuzare au fost eliberați după câteva luni.

În anul 2010, luna iulie, procurorii DIICOT au finalizat ancheta și „au dispus trimiterea în judecată a 26 de inculpați, dintre care 18 în arest preventiv”. Printre acuzații se regăseau: trafic de minori, spălare de bani, constituirea unui grup infracțional organizat și deținerea fără drept de arme de foc.

În luna februarie a anului 2019, la Tribunalul Harghita, după mai bine de nouă ani de procese întârziate, cei 25 de oameni acuzați că au traficat sute de copii au fost achitați.

„Dezastrul inacceptabil și rușinos din cazul Țăndărei trebuie avut permanent în minte de cei care au datoria să depisteze, investigheze, inculpe, judece și condamne rapid când sunt probe, pe cei care comit astfel de infracțiuni.

Sper ca toți cei care manifestă o grijă specială pentru drepturile infractorilor să manifeste aceeași grijă și pentru drepturile victimelor traficului de persoane, inclusiv atunci când se legiferează în domeniul dreptului penal. Și în acest domeniu beneficiem de cooperarea internațională cu statele Europene. Depinde numai de noi să reușim”, a încheiat Predoiu.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW