Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Licitația PMB pentru 100 de autobuze electrice, aproape de final / Cine are cele mai mari șanse să câștige contractul – SURSE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 29 octombrie 2022

Licitația organizată de Primăria Capitalei pentru achiziția a 100 de autobuze a trecut în faza de evaluare financiară, ultimul pas înainte de anunțarea câștigătorului. Din informațiile obținute de Mainnews.ro, deși în urma evaluării tehnice pe primul loc se află firma Karsan din Turcia,  balanța se va înclina în favoarea Mercedes, producătorul german oferind cel mai bun preț. 

Șase firme au depus oferte la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru achiziția a 100 de autobuze electrice din gama de 12 metri. Este vorba de BMC (România), Solaris (Polonia), Karsan (Turcia), Mercedes (Germania), New Kopel (importator al autobuzelor chineze Byd) și Otokar (Turcia).

Autobuze electrice în București

Primăria Capitalei a relansat pe 16 iunie licitația pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Valoarea estimată a contractului este de 304 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR).

Noile autobuze electrice vor fi din gama de 12 metri lungime şi vor avea autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive, tracţiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare e Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uşi duble şi aer condiţionat.

Conform caietului de sarcini, în primul an de la semnarea contractului vor fi livrate 34 de autobuze, restul de 66 urmând să fie livrate anul următor.

Este a patra încercare de cumpărare a acestor vehicule, după ce primele trei licitații au fost anulate.

Administrația Firea a alocat sume insuficiente – motivul anulării primelor două licitații

Lansată în martie 2019 de administrația Firea, prima licitație a fost anulată după ce după ce ambele oferte, Bozankaya – Sileo şi un importator al autobuzelor chinezesţi Byd, au fost declarate neconforme. Suma de 219,5 milioane lei fără TVA, prevăzută de municipalitate, a fost insuficientă chiar și pentru producătorii low cost din China și Turcia, acesta fiind de fapt și motivul eșecului.

În martie 2020, primăria condusă la vremea respectivă tot de Gabriela Firea a lansat o nouă licitație, repetând greșeala de la prima procedură. Valoarea estimată a achiziției a fost menținută la 219,5 milioane, cele trei oferte depuse, două din Turcia și una de la un importator de tractoare, fiind declarate neconforme și licitația anulată.

Supercondensatorii – cauza anulării celei de-a treia licitații

În aprilie 2022, PMB a anulat și cea de-a treia, organizată de administrația Nicușor Dan. entru această licitație municipalitatea alocase estimativ 304,6 milioane lei fără TVA, cu 85 milioane lei mai mult față de primele două proceduri, ocolite de marii producătorii. Chiar și așa, au fost depuse doar oferte neconforme, de vină fiind o condiție extrem de restrictivă impusă prin caietul de sarcini – echiparea autobuzelor atât cu baterii, cât și cu supercondensatori, într-o formulă care să fie deja omologată.

Potrivit Asociației Metrou Ușor, supercondensatorii reprezintă un sistem de stocare a energiei recuperate la frânare, în acest mod fiind redus consumul energetic. Acest sistem este utilizat frecvent la autobuzele hibrid (de exemplu Citaro C2 Hybrid de la STB). În cazul autobuzelor cu baterii, această dotare nu are sens, întrucât bateriile îndeplinesc deja acest rol.

La aceeași concluzie a ajuns și administrația condusă de Nicușor Dan. Prin urmare, din caietul de sarcini a fost eliminată această condiție.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW