Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul finanțelor îl contrazice pe premierul Ciolacu: Avocaţii mi-au spus că şansele noastre sunt minime

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2024 Etichete: , ,

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat sâmbătă, după decizia instanței de arbitraj, că avocații contractați pentru a apăra statul român în acest proces i-au transmis că șansele de reușită sunt extrem de mici. 

Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale a respins cererea depusă de Gabriel Resources prin care compania canadiană solicita plata unor despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari pentru neînceperea exploatării aurului de la Roșia Montană.

Compania canadiană trebuie să achite statului român 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari reprezentând cheltuieli de judecată. De asemenea, va avea de plătit încă 1,43 milioane de dolari reprezentând costul procesului.

Acțiunile Gabriel Resources au explodat, după ce premierul și ministrul finanțelor au anunțat că România riscă să piardă procesul

Valoarea de piață a companiei Gabriel Resources a crescut cu peste 400 milioane de dolari canadieni (circa 300 milioane de dolari americani) la Bursa din Toronto, după ce premierul Marcel Ciolacu a confirmat o informație lansată de Guvern „pe surse” cum că România ar urma să piardă procesul privind Roșia Montană.

Prima știre în care se spunea că România ar urma să piardă procesul intentat de Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale a apărut pe data de 31 ianuarie 2024 pe site-ul Digi24. Ulterior, multiple surse guvernamentale au confirmat supoziția, pentru ca pe 1 februarie 2024 premierul Marcel Ciolacu să susțină practic același lucru.

De atunci și până în ziua verdictului, oficialii din cadrul Guvernului au alimentat teza pierderii procesului. Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre neîncadrarea în ținta de deficit bugetar din această cauză, iar premierul Ciolacu a lansat chiar și ideea unui referendum prin care românii să decidă dacă sunt de acord sau nu cu exploatarea.

Boloș îl contrazice pe Ciolacu

Acum, ministrul finanțelor spune că informația privind iminența unui verdict nefavorabil i-a parvenit de la avocații care au apărat statul în acest litigiu.

„Am vrut să mă asigur că toate informaţiile, documentele, justificările, tot ce a trebuit din punct de vedere procedural s-a întâmplat pentru ca decizia să fie una în favoarea României. La acea discuţie, care a fost una cât se poate de profesionistă, spun eu, avocaţii mi-au spus că şansele noastre sunt minime şi că ar fi o minune dacă am câştiga”, a declarat Marcel Boloș.

Ciolacu: Nu am avut nicio informație de la avocați

Într-o declarație făcută ceva mai devreme, premierul Ciolacu a susținut că nu a primit nicio informație de la avocați și a negat că ar fi oferit public informații care au influențat prețul acțiunilor.

„Eu mă bucur că nu las o datorie copiilor noștri, că am avut capacitatea administrativă de a câștiga un proces. Nu am venit eu cu aceste explicații. Eu am spus că românii vor cunoaște adevărul. Nu am dat niciun document. Nu am dat nicio informare care să influențeze acest proces. Ce, eu joc la bursă? Poate dânșii joacă la bursă și știți bine că joacă la bursă. (…) Nu am avut nicio informație de la avocați. (…) Bineînțeles că m-am pregătit. Dacă vă uitați pe agenda mea publică vedeți că m-am pregătit”, a declarat Marcel Ciolacu.

Comentarii