Ministrul Finanțelor: Crește valoarea voucherelor de vacanță, dar va fi impozitată/Reacția sindicatelor din administrație
Valoarea voucherelor de vacanță va crește de la 1450 de lei la 1.600 de lei, pentru cei care au salarii de până la 8.000 de lei net, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, potrivit Digi 24. Creșterea este, însă, luată în calcul, pentru a putea fi impozitată cu 10%, potrivit sursei citate.
„Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la Digi 24.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, pachetul de măsuri fiscale „este în curs de redactare, iar până la finalul lunii septembrie, Guvernul își va asuma răspunderea pe acest proiect de lege, în Parlament. Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație(FNSA), Bogdan Șchiop, a explicat, pentru Main News, de ce acordarea voucherelor de vacanță, în forma propusă de Guvern, este discrimantorie.
Acordarea voucherelor de vacanță, în forma propusă de Guvern, catalogată de sindicate „discriminatorie”
„Dacă un salariat are 8000 de lei și este subordonat unuia cu un salariu de 10 000 de lei, primul ia mai mult, deoarece ia și vouchere de vacanță”, susține liderul FNSA, Bogdan Șchiop. Sindicaliștii spun că Ordonanța „austerității” ar putea fi atacată la Curtea Constituțională.
Reprezentanții FNSA susțin că măsurile propuse de Guvern pentru reducerea cheltuielilor „demotivează personalul din instituții cu rol major, „nu sunt doar neconstituționale”.
„Demotivează personalul din sectorul public, slăbesc coordonarea activităților diferitelor instituţii, instituțiile aflate în subordonarea administraţiei locale – de cultură (instituții de spectacole sau concerte, școli populare de arte, centre județene pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, muzee, biblioteci etc.), serviciile publice salvamont/salvamar, direcții comunitare județene de evidență a persoanelor, direcții de management integrat al deșeurilor și protecția animalelor”, s-au exprimat liderii FNSA.
Sursă foto: Guvernul României
Comentarii