Tuesday, April 30, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Familiei: Pentru asistența victimelor violenței domestice pașii trebuie să fie aceeași, indiferent de situație

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a transmis marți, 11 octombrie, că ordinele prin care au fost stabilite standardele minime și pașii pe care autoritățile care asigură asistența, suportul și consilierea victimelor violenței domestice trebuie să îi parcurgă în astfel de cazuri au fost publicate în Monitorul Oficial.

Angajații din serviciile sociale care vor respecta aceste etape, vor ajuta și mai mult victimele violenței domestice. Doar în primele 6 luni ale acestui an, în jur de 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor acasă sau în familie. Au fost emise aproape 4.200 de ordine de protecție”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Ministrul Familiei arată că, de multe ori, victimele violenței domestice sunt tratate diferit de autorități.

Pentru asistența victimelor violenței domestice pașii trebuie să fie aceeași, indiferent de situație: evaluarea inițială, activarea măsurilor de protecție în caz de urgență, evaluarea victimei din punct de vedere personal, social și profesional, iar apoi stabilirea planului de intervenție. Urmând acești pași, specialiștii în asistență socială vor ști care sunt nevoile reale ale victimei și cu poate fi ajutată cu succes”, a adăugat ministrul.

Cele două ordine au fost elaborate de reprezentanții Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, alături de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – ANES.

Ce prevede Ordinul legat de victimele violenței domestice

Potrivit Ordinului lansat pe 8 august în dezbatere publică, „managementul de caz” reprezintă „o metodă de coordonare și integrare a tuturor activităților destinate grupurilor vulnerabile, de organizare și gestionare a măsurilor de asistență socială specifice, realizate de asistenții sociali sau diferiți specialiști”.

Concret, managementul de caz în cazurile de violență domestică va fi realizat prin respectarea următoarelor principii:

  •  „Respectarea dreptului la autodeterminare prin crearea unei relații profesionale de încredere și suport care să ajute persoana victimă a violenței domestice să se angajeze în crearea și implementarea strategiilor de siguranță și dezvoltare personală, socială și profesională.
  •  Centrarea intervenției pe eliminarea riscurilor și asigurarea condițiilor de siguranță pentru persoana care este victimă a violenței domestice.
  •  Respectarea demnității persoanei care este victimă a violenței domestice prin susținerea dezvoltării capacității acesteia de a avea controlul asupra deciziilor privind propria viață, fără constrângere sau judecată negativă.
  •  Managementul datelor cu caracter personal, bazat pe obținerea acordului victimei violenței domestice pentru utilizarea datelor sale personale în procesul managementului de caz.
  •  Menținerea confidențialității informațiilor legate de intervenție, prevenirea consecințelor transferului de date în procesul managementului de caz.
  •  Încurajarea victimei să facă dezvăluiri despre violența domestică fără teama de repercusiuni negative care ar putea pune în pericol siguranța proprie și bunăstarea copiilor sau a altor membri ai familiei.
  •  Asigurarea unui suport integrat prin respectarea reciprocă a profesioniștilor implicați, a pregătirii, rolurilor și responsabilităților în procesul intervenției.
  •  Recunoașterea copiilor, inclusiv a copiilor martori, ca victime directe sau indirecte ale violenței domestice și menținerea siguranței și bunăstării lor ca prioritate pe parcursul întregului proces de asistență, suport și consiliere a victimelor adulte, odată cu sesizarea compartimentului specializat pentru intervenție în situațiile de abuz, neglijare, trafic, migrație și repatrieri în vederea evaluării și planificării serviciilor necesare pentru copiii martori;
  •  Sprijinirea și încurajarea demersurilor victimei în vederea angajării răspunderii penale sau civile a agresorului pentru faptele de violență domestică și pentru încălcarea ordinului de protecție.
  •  Asigurarea formării continue a specialiștilor care oferă servicii sociale de suport, asistență și consiliere prin formare și promovarea unei practici reflective bazate pe cunoaștere și menținerea siguranței la locul de muncă”

Totodată, autoritățile competente vor fi nevoite să respecte următoarele concepte, „fără a se limita la acestea”:

  • „mecanismele de dezvoltare și de manifestare a violenței domestice și impactul violenței asupra siguranței și bunăstării victimei sau a persoanelor din jurul victimei;
  • impactul violenței domestice asupra capacității de exercitare a rolurilor și abilităților parentale;
  • recunoașterea formelor de violență domestică și înțelegerea semnificațiilor privind violența domestică asociate comportamentelor sau contextelor de viață;
  • cunoașterea impactului cultural și social asupra răspunsului la violenței domestice;
  • cunoașterea miturilor și a stereotipurilor sociale și culturale legate de violența domestică;
  • cunoașterea tacticilor și a strategiilor folosite de către agresori pentru a exercita control asupra victimei violenței domestice (abuz fizic, abuz sexual, atac emoțional, coerciție economică, folosirea copiilor pentru a controla acțiunile victimei, etc);
  • tehnici și metode de interacțiune cu agresorul și crearea planului de siguranță împreună cu victima pentru a crește gradul de siguranță al victimei și a copiilor;
  • cunoașterea și analiza factorilor de risc și specificul intervenției de urgență;
  • cunoașterea de tehnici și metode de intervenție pentru crearea planului de siguranță pentru victima violenței domestice;
  • tehnici și metode de evaluare (observația a parte a diagnosticului, interviu, etc) și consiliere specifice domeniului de intervenție;
  • evaluarea specializată a siguranței victimei violenței domestice;
  • intervenția comunitară pentru a elimina riscurile asociate violenței domestice și creșterea siguranței pentru victime;
  • predictibilitatea evoluției violenței domestice în funcție de suportul activat și impactul măsurilor de siguranță;
  • cunoașterea mecanismelor de siguranță asociate ordinului de protecție;
  • tehnici și metode de evaluare a impactului măsurilor de protecție”

Ordinul referitor la victimele violenței domestice poate fi consultat aici, în timp ce ordinul referitor la agresori poate fi consultat aici.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii