Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative de țiței

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

În condițiile în care, în luna decembrie, embargoul asupra produselor petroliere din Federația Rusă intră în vigoare, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis miercuri, 21 septembrie, că rafinăriile din România au găsit alternativă la importurile de țiței rusesc.

Au fost discuţii la minister cu toate companiile care deţin rafinării în România, inclusiv Lukoil, despre prelucrarea ţiţeiului după data de 5 decembrie (n.r. când intră în vigoare embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc). Ne-au comunicat că au găsit surse alternative de ţiţei după 5 decembrie”, a declarat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

În cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impus Federației Ruse în contextul invaziei din Ucraina, Comisia Europeană a interzis treptat importurile de petrol din Rusia. Detalii aici. Concret, până la finalul anului, statele membre trebuie să renunțe la 90% din totalul importurilor.

Popescu explica, în mai, că România produce 30% din consumul național de petrol, ce vine de la Rafinăria OMV Petrol de la Brazi, și contează în proporție de 30% pe exporturi din Federația Rusă și 40% pe exporturi de petrol din Kazahstan.

Rafinăria deținută de Lukoil, în totalitate, și rafinăria de la Brazi, doar „în completare”, sunt cele care contează pe petrolul provenit din Federația Rusă, a mai adăugat ministrul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii