Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Energiei, atac la Firea: PMB trebuie să reabiliteze rețelele termice. E vorba de foarte mulți bani, dar mai puține concerte, mai puține panseluțe

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 18 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat că singura soluția de a rezolva problema termoficării în București este un program de reabilitare a rețelei termice, cu bani cât mai mulți, într-un timp foarte scurt.

„Dacă primăria nu înţelege că trebuie să pornească, la modul foarte serios, un program de reabilitare a reţelelor termice, degeaba. Dar nu au altă soluţie decât să le reabiliteze, să aloce cât mai mulţi bani într-un timp cât mai scurt şi nu cârpeli în iarnă, când rămân oamenii fără căldură. Trebuie înlocuite cu totul şi trebuie început din primăvară un program, astfel că în toamnă să avem cât mai mult înlocuit. Şi tot aşa, până finalizează. E vorba de foarte mulţi bani, dar poate că mai puţine panseluţe, mai puţine concerte, mai puţini bani aruncaţi pe vouchere de biciclete şi pe alte lucruri şi mai mult pe reabilitarea acestei reţele, pentru că nu este altă soluţie. Orice primar care vine trebuie să se gândească la asta. Din păcate, doamna primar Firea nu s-a gândit în perioada mandatului să aloce foarte mulţi bani pentru reabilitarea reţelei şi, uite, RADET a ajuns şi în faliment, încearcă preluarea cu Termoenergetica”, a susţinut ministrul, într-un inverviu acordat Agerpres.

Popescu: Nu vreau să mă gândesc că ajungem cu Termoenergetica în aceeași situația ca și RADET

Popescu a mai precizat că există riscul ca și Termoenergetica să calce pe urme RADET-ului, adică să intre în faliment, fiindcă „nu are absolut niciun capital, nu are nimic”.

„Termoenergetica nu are bani, degeaba a capitalizat pe hârtie cu 670 de milioane Consiliul General, că banii nu există. Nu vreau să mă gândesc că ajungem cu Termoenergetica în aceeaşi situaţie ca şi cu RADET. Termoenergetica nu va rezista atât pentru că nu are absolut niciun capital, nu are nimic, încă, dar fără reabilitarea reţelei nu va exista confort termic în Bucureşti. Toţi bucureştenii, tot Consiliul, toată primăria trebuie să conştientizeze, toate primăriile de sector trebuie să gândească acest program de reabilitare. Primăriile de sector să pună presiune pe Primăria mare”, a adăugat Popescu.

Ministrul Energiei: Cred în lipsa de preocupare și în consiliere slabă

Ministrul liberal nu crede că PMB nu găsește finanțare pentru reabilitare, „numai că trebuie să te ocupi, și nu mi s-a părut la nivelul primăriei, o preocupare pentru reabilitarea rețelei termice”.

„(…) Ni s-a aruncat nouă, în curtea Elcen, a ministerului Energiei, de fiecare dată, acest lucru, că din cauza Elcen, că doreşte să cumpere Elcen, să fuzioneze Elcen cu RADET”, a mai spus Popescu. (…) Părerea mea este că toată lumea are de pierdut, iar cel mai mult pierd bucureştenii, pentru că stau în frig. Nu văd cine ar fi aşa de inconştient încât să stea cu reţeaua nereabilitată şi să aştepte de la iarnă la iarnă să vedem: mai rezistă, nu mai rezistă, mai pică o ţeavă, nu mai pică o ţeavă. Mai degrabă cred în lipsa de preocupare şi în consiliere slabă pe care a avut-o primarul până acum, pentru că, dacă îi spuneau probabil în primul an că aceasta este o problemă, se alocau bani”, a menţionat Popescu.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *