Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Energiei amenință furnizorii cu retragerea licențelor: Nu poți să te joci cu oamenii, facturile încalcă legea

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a avertizat pe furnizorii de energie electrică și gaze naturale care au trimis facturi cetățenilor fără să aplice plafonul și compensarea cu retragerea licențelor. 

El a punctat că facturile emise fără plafonare și compensare sunt ilegale.

„Sunt foarte puțini români care au primit facturi necompensate. Eu cred că se poate merge până la retragerea licenței, pentru că nu poți să te joci cu oamenii. Facturile încalcă legea. Ce ar trebui să se întâmple? Nu va rămâne nimeni fără energie electrică și fără gaz pentru că există furnizorul de ultimă instanță”, a spus Virgil Popescu marți, 11 ianuarie.

Ministrul a punctat că oamenii nu trebuie să plătească penalități, iar facturile trebuie recalculate.

„Am spus anul trecut că facturile nu se vor dubla pentru cei din plafon. Hai să încercăm să fim pro-activi și să găsim cea mai bună ofertă de pe piață. Nu au legătură plafonul cu piața. Piața a mers peste plafon în toată lumea. Consumul la energie electrică nu scade în România.

Doar un mare furnizor a recalculat toate facturile în mod corect. Luăm în calcul să facem o modificare legislativă pentru a-i obliga. Oamenii trebuie să compare consumul și prețul pe kilowat. Aș discuta direct cu furnizorul și dacă nu se rezolvă aș merge la ANPC. Am vorbit la ANPC pentru a se implementa un call center pentru a prelua toate aceste sesizări de la oameni. Trebuie să gândim un sistem pentru a fi aspru penalizați”, a adăugat Popescu, potrivit Realitatea.

Anterior, Nicolae Ciucă a anunțat că facturile la energie electrică și gaze care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute și nu vor genera penalități.

Premierul a susținut că Guvernul va implementa o nouă schemă de protecție pentru consumatorii casnici și că va elabora o serie de scheme de sprijin în domeniul agricol și pentru IMM-uri, în contextul crizei generate de prețurile la gaze și electricitate.

Măsurile au fost anunțate la finalul unei ședințe la care au participat miniștrii Finanțelor, al Energiei, al Agriculturii, al Antreprenoriatului și Turismului, al Mediului și președintele Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. Sunt necesare măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie, pentru că vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei declarații de presă.

Astfel, premierul a anunțat că, începând cu 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 de kw/h vor beneficia de o nouă schemă de protecție care ar urma să reducă din costul facturii, prin reducerea TVA la 5% și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenare pentru consum.

Mai mult, pentru domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, Guvernul va lansa măsurile de sprijin începând cu 1 februarie și le va menține până la 1 iulie. Pentru IMM-uri, Executivul va lansa o nouă schemă de sprijin, începând cu 1 aprilie.

„Protejarea cetățeanului este principala preocupare a Guvernului și vom dispune măsuri în consecință. Aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosindu-ne de toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a afirmat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă susține că măsurile decise la Guvern pentru a trece cu bine peste criza prețurilor la energie electrică și gaze vor fi prezentate următoarea ședință a coaliției PSD-PNL-UDMR.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW