Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Energiei: Furnizorii au greşit, pentru că au emis facturi fără plafonare. Au încercat să păcălească legea

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 10 ianuarie 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, 10 ianuarie, că unii furnizori de energie electrică și gaze naturale au trimis facturi cetățenilor fără să aplice plafonul și compensarea, încercând astfel „să păcălească legea”. În opinia ministrului, aceștia au greșit și face apel la ei să emită facturile corect.

„Furnizorii au greșit, pentru că au trimis facturi fără plafonare și compensare. Un mare furnior, până azi, a dat drumul la facturi fără să aplice legea. Abia astăzi, probabil în urma controlului declanșat de către Autoritatea de Protecția Consumatorului solicitat de mine săptămâna trecută pentru a verifica la absolut toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale dacă aplică legea, abia în urma acestui control, care a pornit și avansează, au început să emită facturi compensate. Și eu primesc facturi de la oameni.

Ar fi fost bine ca facturile să fi fost modificate deja din noiembrie. Majoritatea furnizorilor au încercat să păcălească legea. Cel mai mare furnizor de energie din România a trimis facturi la 3 milioane de oameni fără plafonare”, a declarat Virgil Popescu luni, 10 ianuarie, la Realitatea Plus.

Ministrul a explicat și cum au justificat furnizorii acest lucru – programele informatice greu de adaptat. Totodată, Popescu a făcut apel la furnizor să înceapă să emită facturile corect, deci modificate.

„Toți furnizorii au dat vina pe faptul că le e greu să își adapteze programele informatice. Fac un apel către toți furnizorii să dea drumul la facturile modificate. În zone rurale sunt furnizori care nu aplică plafonul și compensarea. Dacă descoperim împreună furnizori care nu au emis factura, ANPC să se ducă să aplice legea.

Oamenii au nevoie de bani, nu trebuie să le bage mâna în buzunar furnizorii de energie. Ajunge! Trebuie să-și facă treaba. Există ANPC, există ANRE, care și ea trebuie să dea drumul la controale, ANAF, chiar și Consiliul Concurenței. Toate instituțiile statului trebuie să lucreze ca să se pună ordine în facturare. Mă gândesc ce-o fi așa greu să nu poți factura la zi, cu plafonare. Ministerul Energiei nu are nicio pârghie de control. Sunt convins că ANPC se va sesiza la toate facturile nemodificate”, a completat Virgil Popescu.

În fine, ministrul a mai arătat că megawatt-ul de gaz nu poate fi mai scump de 370 de lei, „iar noi am văzut tarife de 500 de lei”.

„Nu pot să-i înțeleg pe furnizori cum își bat joc de oameni în așa hal. Cea mai rapidă instituție este ANPC, celelalte sunt mai greoaie. Ei au posibilitatea să dea, complementar, refacerea facturii. Cel mai simplu este ca furnizorul să rezolve situația. Pe lângă facturile neplafonate mai sunt și facturi cu citire eronată, pur și simplu este încărcat consumul. Unii furnizori au ideea că pot încasa cât vor, pentru că statul este pasiv și nu face nimic. Nu mai merge așa!”, a mai afirmat ministrul Energiei.

Context

Legea pentru plafonarea prețurilor la energie și pentru compensarea facturilor în sezonul rece 2021-2022 a început să fie aplicată de la 1 noiembrie, dar se pare că nu toți furnizorii au emis facturi cu prețurile plafonate.

Amintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Legea pentru plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică este „inutilă” și că trebuie modificată. Aceasta a fost inițiată de Virgil Popescu.

Apoi, ministrul Energiei a precizat că și social-democrații au votat, alături de PNL, USR și UDMR, Legea pentru plafonarea și compensarea facturilor, inițiată de el.

„Ei au votat alături de noi, şi alături de USR, şi alături de UDMR, atât legea consumatorului vulnerabil şi legea plafonării. A fost aproape unanimitate, iar eu am stat ore în şir înainte de comisii, în timpul comisiilor, discutând cu colegii de la toate partidele(…)Deci, împreună am făcut această lege şi, împreună, dacă este cazul, vom modifica această lege”, a spus Virgil Popescu, marți seară, la Digi24.

Totodată, Virgil Popescu a explicat și motivele pentru care a propus modul de compensare a facturilor prezent în textul de lege.

„Eu nu am vrut ca la nivelul compensării să punem oamenii pe drumuri, să facă solicitări, adeverinţe de venit, de aceea am mers pe o plajă de consum”, a precizat ministrul.

Marcel Ciolacu a recunoscut, ulterior, că parlamentarii PSD au votat proiectul de lege pe care acum îl contestă.

„Constaţi că nu poate fi aplicat. Intenţia a fost bună, ce facem acum…pacientul e mort. Atunci găsim cât mai rapid – asta înseamnă eficienţa unui Guvern – cât mai rapid să luăm nişte măsuri şi nişte modificări legislative”, a spus Marcel Ciolacu, miercuri, la RTV.

În cadrul unui comunicat de presă, PNL a transmis că va analiza propunerile partidelor din coaliție, dar că vor fi luate în considerare doar dacă îmbunătățesc cadrul legislativ actual.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW