Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Dîncu speră ca 30% din bugetul Apărării să fie alocat achizițiilor militare anul viitor

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 18 mai 2022

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, 18 mai, că speră ca cel puţin 30% din bugetul Apărării să fie alocat înzestrării militare în 2023. 

El a fost întrebat despre procentul care ar putea fi alocat anul viitor din bugetul ministerului pentru achiziţiile militare, în contextul în care social-democratul a participat astăzi la evenimentul Black Sea Defence and Aerospace (BSDA).

„Există o regulă la NATO, de 20%, noi sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că ăsta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie. Avem nevoie în acest moment mult mai mult, pentru că situaţia strategică o impune, avem nevoie de înzestrare în zona navală.

Pentru că Marea Neagră a devenit un lac plin de rechini, avem nevoie nu numai de corvete, avem nevoie şi de fregate moderne, probabil şi de alte tipuri de armament necesar, ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”, a replicat ministrul Apărării, citat de Digi24.

Despre achiziția corvetelor, Dîncu a menționat că aceasta ar putea fi decisă în luna iulie și a dat asigurări că aceasta nu va fi amânată.

La sfârșitul lunii aprilie, Dîncu anunța că achiziția celor 4 corvete pentru Forțele Navale Române a fost amânată, din nou, pentru „2-3 luni maximum”.

„Ni s-a cerut o nouă amânare, această asociere dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța s-a prelungit până în septembrie și vin cu o nouă ofertă, îi mai păsuim un pic pentru o nouă ofertă. 2-3 luni maximum”, susținea oficialul român.

Începută în anul 2018, procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale este încă neîncheiată. În anul 2019, Asocierea formată din Naval Group din Franța și S.C. Șantierul Naval Constanța S.A. din România a fost desemnată drept operatorul economic câștigător.

Doar că Naval Group refuză să semneze înțelegerea cu statul român, deși Ministerul Apărării Naționale a întocmit întreaga documentație.

În prezent, România are o singură corvetă, iar programul menționat cuprinde şi modernizarea celor două fregate regina Maria şi regele Ferdinand.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW