Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Interne din Austria a anunțat că se opune extinderii Spațiului Schengen

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 noiembrie 2022 Etichete: ,

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat vineri, 18 noiembrie, că țara pe care o reprezintă nu susține extinderea Spațiului Schengen, potrivit unor declarații citate de presa din Austria.

Karner susține că, în situația actuală, sistemul de control la frontierele externe Schengen a eșuat și a menționat că 90.000 de migranți ar avea, în prezent, probleme cu legea în Austria.

Dacă un sistem nu funcționează, nu putem să îl extindem”, a spus Karner, în cadrul unei emisiuni difuzată la un post de radio local. Declarațiile au fost citate de agenția austriacă de presă APA și preluate de mai multe publicații austriece, printre care Der Standard, Die Presse sau Kurier.

Astfel, Karner și-a argumentat opoziția menționând că este „responsabil pentru securitatea țării” pe care o reprezintă.

Opoziția ministrului de Interne din Austria este importantă în contextul în care aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen va fi dezbătută în decembrie în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), la care iau parte miniștrii de Justiție și Interne din statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru ca o țară să adere la Schengen, este nevoie de votul unanim al tuturor statelor membre.

CITEȘTE ȘI: Comisia Europeană cere Consiliului să aprobe „fără întârziere” aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen

Pe 25 ianuarie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a avut o întrevedere cu omologul austriac.

Un subiect important al discuțiilor noastre a fost Spațiul Schengen, ocazie cu care am evidențiat faptul că România este un contributor foarte important la arhitectura de securitate a Uniunii Europene.

Obiectivul prioritar al României rămâne aderarea la spațiul Schengen, sens în care i-am mulțumit omologului meu pentru susținerea dată în ceea ce privește adoptarea unei decizii de aderare la spațiul Schengen, aceasta fiind reiterată și în cadrul discuțiilor de astăzi. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze efectiv de aceste drepturi”, spunea ministrul, pe 25 ianuarie.

Sursa foto: theflagshop.co.uk

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW