Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană cere Consiliului să aprobe „fără întârziere” aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen – UPDATE

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Comisarii europeni au aprobat miercuri, 16 noiembrie, raportul care arată că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc toate criteriile tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen și prin care cere Consiliului Uniunii Europene să ia „fără întârziere” o decizie în acest sens.

Comisarii europeni arată într-un comunicat de presă dat publicității la scurt timp după ședința Colegiului că România, Bulgaria și Croația au „contribuit la buna funcționare a zonei Schengen, inclusiv în perioada pandemiei și, mai recent, s-au confruntat cu consecințele războiului din Ucraina”.

A deveni parte integrală a Spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile”, se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce privește evaluarea tehnică a țării noastre, Comisia Europeană arată că România are un sistem de control al granițelor „de înaltă calitate și puternic”, ce include supraveghere la graniță, controale sistematice și cooperare polițienească internațională.

În raportul adoptat de comisarii europeni se mai menționează că România luptă activ împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane și că are structuri „eficiente” prin care garantează că respectă drepturile fundamentale ale omului.

Și Bulgaria și Croația au avut parte de o evaluare pozitivă din partea comisarilor europeni, despre țara vecină fiind menționate aceleași aspecte ca în cazul României, iar despre Croația fiind subliniat că este singura țară membră UE care are un sistem independent de monitorizare a modului în care sunt respectate drepturile omului în ceea ce privește operațiunile poliției de frontieră.

„Misiunea de evaluare voluntară (n.r. cerută de România și Bulgaria), care a avut loc în octombrie 2022, a confirmat că Bulgaria și România nu numai că au implementat noi reguli și unelte, dar că și-au întărit substanțial arhitectura Schengen. Mai mult, aceste două țări au dovedit că au implementat un număr record de reguli Schengen”, mai arată sursa citată.

Astfel, Comisia Europeană pune presiuni pe Olanda, singura țară care se opune aderării României și Bulgariei la Schengen, să dea un vot pozitiv la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), ce va avea loc pe 8 decembrie. Reamintim că o decizie privind aderarea unei țări la Spațiul Schengen trebuie adoptată în unanimitate în Consiliul JAI.

CITEȘTE ȘI: Aurescu dă asigurări că Suedia susține aderarea României la Schengen

Comisar european: Un semnal politic puternic

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a explicat miercuri, într-o intervenție la Digi24, că raportul adoptat de comisarii europeni reprezintă „un semnal puternic politic”.

Decizia în sine știm foarte bine că, așa cum nu a fost luată până acum, cauza e de natură subiectivă(…) A existat un efort susținut și vizibil de explicare, de convingere pe care țara noastră le-a făcut și a fost foarte vizibil la Bruxelles(…)Dorința mea și consider este că ar fi corect să se întâmple acest lucru în decembrie (n.r. aderarea României la Spațiul Schengen)”, a declarat Adina Vălean, la Digi24.

Comisarul european susține că, din punct de vedere al cerințelor privind aderarea la Schengen, raportul confirmă „stadiul excelent de pregătire al țării noastre” și că, față de Bulgaria și Croația, pentru România „nu mai rămâne nimic în plus de făcut”.

Premier: Suntem pregătiți să fim parte a Spațiului Schengen

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis, în urma comunicatului dat publicității de Comisia Europeană, că instituția a reconfirmat că România este pregătită și trebuie să adere la Spațiul Schengen.

Am îndeplinit criteriile încă din 2011. Suntem pregătiți să ne îndeplinim responsabilitățile și să fim parte a Spațiului Schengen, drept simbol al aprofundării integrării europene”, este mesajul transmis de Nicolae Ciucă, pe Facebook.

La rândul lui, șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat că este pentru prima dată când „s-a auzit peste hotare mai mult vocea celor care susțin România, decât a celor care o denigrează în permanență făcând niște jocuri politice foarte mici”.

Toți responsabilii din statul român au înțeles importanța momentului și au acționat pe o singură voce. Am și o bucurie personală pentru că, în plan politic, am reușit ca-în Parlamentul European, grupul social-democraților europeni să fie singurul care a votat în unanimitate pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Sunt convins că familia noastră politică europeană va fi alături de noi până la capăt. Invit și reprezentanții altor partide politice să lase trăncăneala și să facă măcar în al 12-lea ceas ceva pentru țara lor. De exemplu, să își convingă colegii din familia politică din care fac parte să voteze pentru aderarea României la Schengen”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.

Foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW