Ministrul de Finanțe, chemat în Parlament de opoziție / Temele pe care va fi nevoit să dea explicații
Valoarea deficitului bugetar, modul în care se va aplica „taxa de solidaritate” și proiectul care modifică pensiile speciale sunt temele pe care ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, le va avea de explicat lunea viitoare, 8 martie, la Ora Guvernului, în Senat.
Ministrul a fost chemat la Ora Guvernului de către reprezentanții USR, potrivit unui comunicat transmis luni.
„Ministrul Câciu trebuie să ne explice de ce crește deficitul bugetar și de ce, în loc să reducă din cheltuieli și să adopte măsuri care să stimuleze economia, guvernul adoptă măsuri care supraimpozitează munca și cresc taxele pentru cei care produc. Și eliminarea unor facilități fiscale, așa cum preconizează ministerul să facă, tot creșteri de taxe sunt. Ministrul Câciu ar trebui să se gândească la felul în care se reduc costurile cu specialii și cu sinecurile de partid pe care le inventează în fiecare zi guvernul”, a transmis liderul senatorilor USR, Radu Mihail.
În ceea ce privește „taxa de solidaritate”, ministrul de Finanțe a declarat recent că statul estimează să obțină venituri de 3,9 miliarde de lei. Totodată, deși OMV a transmis că nu va plăti taxa impusă la finalul anului trecut, Câciu a transmis că „este sigur” că se va întâmpla contrariul.
CITEȘTE ȘI: Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, spune că OMV va plăti taxa de solidaritate: Aşteptaţi luna iunie
Referitor la proiectul de modificare a pensiilor speciale, acesta se află în comisiile de specialitate din Senat. Dezbaterile vor fi reluate peste 2 săptămâni, după ce la ultima ședință reprezentantul Ministerului Finanțelor nu a prezentat un studiu de impact.
Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a susținut că sunt foarte greu de realizat astfel de calcule, având în vedere că prevederile ar urma să se aplice unor persoane aflate încă în activitate. Pe de altă parte, potrivit oficialului, există o estimare pentru care cheltuielile cu „pensiile speciale” ar urma să scadă cu 32%, însă aceasta nu cuprinde cele mai mari categorii – militarii și magistrații.
La finalul săptămânii trecute, experții Băncii Mondiale au finalizat și au transmis Ministerului Muncii raportul de analiză, evaluare a impactului și recomandările pentru reforma pensiilor speciale.
Raportul menționat cuprinde mai multe recomandări pentru autoritățile române și anumite prevederi care ar urma să fie aplicate beneficiarilor civili de pensii speciale.
CITEȘTE ȘI: Scenariul pentru reforma „pensiilor speciale”. Care sunt recomandările Băncii Mondiale – SURSE
Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, la finalul anului trecut, deficitul bugetar era de 5,68% din PIB, scădere de aproximativ 1% față de finalul anului precedent.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii