Friday, May 3, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Sorin Cîmpeanu, ultimele detalii despre reluarea cursurilor cu prezență fizică în școli

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 5 noiembrie 2021

UPDATE Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis vineri, 5 noiembrie, hotărârea privind desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat.

”Se propune ca, pentru adaptarea modalităţii de desfăşurare a cursurilor din cadrul unităţilor de învăţământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările şi completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii: a) desfăşurarea cursurilor zilnice, cu prezenţă fizică, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;

b) desfăşurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat;

c) desfăşurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului”, se arată în hotărârea nr 99 a CNSU.

HCNSU nr. 99 din 05.11.2021

Știrea inițială

Peste 1,8 de milioane de elevi, din unități de învățământ cu rata de vaccinare în rândul personalului de peste 60%, vor începe școala în mod fizic la data de 8 noiembrie, a anunțat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 5 noiembrie.

Sorin Cîmpeanu a precizat că autoritățile s-au întrunit vineri într-o ședință pentru a aproba ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății pentru reluarea cursurilor cu prezență fizică la data de 8 noiembrie.

E în curs ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educației – ministrului Sănătății. Va fi validată hotărârea la CNSU, ordinul va fi semnat de cei doi miniștri și va fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât pe parcursul acestei zile să poată exista ședința consiliilor de administrație (n.r ale fiecărei unități de învățământ)”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Alte două ordine semnate de ministrul interimar al Educației dau posibilitatea profesorilor de a încheia mediile elevilor de pe semestrul 1, în cazuri speciale, la finalul celui de-al doilea semestru și prevăd reducerea numărului de teze obligatorii pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal.

Concret, elevii de gimnaziu vor susține teze doar la matematică și română, în timp ce elevii de liceu vor avea 3 teze.

Regulile pentru reluarea școlilor cu prezență fizică

Toate școlile, grădinițele și liceele vor putea relua cursurile cu prezență fizică în cazul în care rata de vaccinare în rândul personalului didactic și auxiliar trece de pragul de 60%.

Dacă, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivel de resursă umană sau există probleme de infrastructură, va exista posibilitatea ca la nivelul școlii să se formuleze o cerere pentru ca școala să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%(…)Consiliul de Administrație al fiecărei școli e singurul care poate decide intrarea în regim online”, a afirmat Cîmpeanu.

Rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ se va actualiza în fiecare zi de vineri, a precizat ministrul interimar.

Momentul în care se va depăși pragul de 60%, acea școală sau grădiniță va intra în regim de prezență fizică. Dacă apar cazuri de infectare, rămân regulile (n.r. de protecție sanitară) în vigoare”, a explicat Cîmpeanu.

Totodată, Cîmpeanu a anunțat că, în jurul datei de 21 noiembrie, Ministerul Educației va finaliza achiziția testelor rapide COVID, pe bază de salivă.

Am avut discuții, în 24 de ore de când Departamentul pentru Situații de Urgență va primi testele, vor fi distribuite în teritoriu către DSP-uri și apoi în școli și grădinițe să fie folosite de toți elevii, toți profesorii și tot personalul didactic și nedidactic”, a spus ministrul.

Cele două săptămâni de vacanță forțată vor fi recuperate de elevii de gimnaziu și liceu în săptămâna 3-10 ianuarie, în timp ce elevii din sistemul de învățământ primar și copiii de grădiniță vor recupera în săptămâna care începe pe 10 ianuarie.

Sistemul de educație, domeniul educației, încă o dată, reiterez, a dat dovadă nu numai de disponibilitate de vaccinare, cât și de transparență maximă în raport cu fiecare domeniu”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *