Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Externe, la finalul conferinței despre Republica Moldova: Există un sprijin de 600 de milioane de euro, în diverse forme

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 15 iulie 2022

Bogdan Aurescu a anunțat vineri, 15 iulie, la finalul conferinței Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, că oficialii prezenți la reuniune au adunat 600 de milioane de euro, fonduri ce vor fi alocate țării vecine „în diverse forme”.

La conferința Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, organizată la București, au participat delegații din statele membre UE, din statele G7 și din statele Asociației Europene a Liberului Schimb, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, un reprezentant al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții.

Ceea ce am reușit să mobilizăm astăzi reprezintă prin urmare o contribuție concretă la sprijinul efortului de reformă. Putem spune că, după ce am auzit propunerile și ofertele care au fost făcute din partea celor care au participat astăzi la Conferință – dar continuăm să contabilizăm în mod cât mai exact, ceea ce s-a anunțat astăzi – există, la București, cumulat, un sprijin de aproximativ 600 de milioane de euro, pe care am reușit să-l adunăm astăzi, în diverse forme. Dar vom continua calculele noastre, pe baza anunțurilor de astăzi, și vom comunica rezultatul final”, a declarat Bogdan Aurescu, în conferința de presă susținută la finalul evenimentului de vineri.

Totodată, ministrul de Externe a subliniat efectele discuțiilor de joi, pe care le-a împărțit în trei categorii: pe termen imediat, mediu și lung și din perspectivă strategică.

În primul rând, pe termen imediat, mobilizează și concentrează un sprijin cât mai consistent, cât mai articulat pentru Republica Moldova, ca să poată să depășească crizele cu care se confruntă.

În a doilea rând, pe termen mediu și lung – pentru a sprijini consolidarea securității sale energetice, pentru avansarea riguroasă a reformelor, mai ales cele legate de aderarea la Uniunea Europeană, pentru construirea unui stat de drept funcțional și rezilient.

Iar în al treilea rând, în acest sens, din această perspectivă amplă, strategică, Platforma e foarte utilă pentru atingerea eforturilor de aderare la Uniunea Europeană, pentru că, după cum cunoașteți, există în Opinia Comisiei Europene care propune acordarea statutului de candidat, o serie de obiective, o serie de benchmark-uri, care presupun, de fapt, eforturi de reformă”, a menționat Aurescu.

Următoarea întâlnire a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova va avea loc la Paris, la finalul anului 2022.

CITEȘTE MAI MULTE ȘTIRI LEGATE DE PLATFORMA DE SPRIJIN PENTRU REPUBLICA MOLDOVA:

Ministrul german de Externe, la București: Republica Moldova nu este singură

Bogdan Aurescu, despre Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova: România are datoria de a ajuta, având în vedere comunitatea de limbă, de cultură și de istorie

Sursă foto: MAE

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW