Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu, despre Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova: România are datoria de a ajuta, având în vedere comunitatea de limbă, de cultură și de istorie

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 15 iulie 2022

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, co-prezidează vineri, 15 iulie, la București, a doua ediție a conferinței Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, alături de ministrul german de Externe și ministrul francez pentru dezvoltare. Platforma va fi un instrument de susținere a Chișinăului pentru a face față crizelor economice și pentru a realiza reformele pentru modernizarea statului, a declarat Aurescu, în deschiderea evenimentului.

Bogdan Aurescu a declarat, în deschiderea Conferinței, că Republica Moldova traversează o serie de crize suprapuse: o criză umanitară, generată de valul de refugiați din Ucraina, o criză economică, determinată de pierderea unor piețe de desfacere din cauza războiului și a creșterii unor cheltuieli bugetare determinate de situația refugaților, și o criză energetică.

În acest context, este nevoie de sprijin – și Conferința de astăzi își propune să consolideze Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, ca instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău, pe de o parte de a trece cu bine peste aceste situații de criză, iar pe de altă parte, pe termen mediu, să efectueze cu succes reformele necesare pentru modernizarea statului și pentru consolidarea rezilienței instituțiilor sale”, a declarat Aurescu.

Ministrul de Externe amintește că Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE cu condiția de a îndeplini o serie de reforme, precum cea a justiției, a administrației publice, îmbunătățirea luptei anticorupție sau dezoligarhizarea.

Prin urmare, este nevoie de un efort foarte hotărât, foarte serios, de o muncă asiduă, pe de o parte, din partea autorităților de la Chișinău(…), pe de altă parte, la rândul său, România este hotărâtă să susțină pe deplin Republica Moldova în acest proces de reformă în spirit european, și Conferința de astăzi o dovedește, așa cum o dovedește și sprijinul pe care l-am acordat, în mod constant, în plan bilateral”, a adăugat ministrul.

Șeful diplomației române a punctat că la eveniment vor participa Franța, Germania și alte 33 de state, din Uniunea Europeană, G7 și alte regiuni ale lumii și peste 10 organizații internaționale, instituții europene și alte agenții.

România are datoria de a ajuta Republica Moldova, având în vedere comunitatea de limbă, de cultură și de istorie, dar și Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova(…)

Republica Moldova este foarte mult în atenția comunității internaționale și aceste organizații, acești actori, aceste state împărtășesc opinia noastră cu privire la importanța stabilității Republicii Moldova și la importanța susținerii parcursului său european”, a menționat Bogdan Aurescu.

CITEȘTE ȘI: Ministrul german de Externe vine la București / Annalena Baerbock, consultări cu Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

Sursă foto: MAE

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW