Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul de Externe, despre ce ar însemna pentru România să fie vecină cu Rusia: Navele rusești vor patrula pe Dunăre

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2024

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a subliniat vineri, 26 ianuarie, în cadrul unui interviu la Digi24, angajamentul României în sprijinul ferm al Moldovei și Ucrainei în fața provocărilor provenite din atacurile Federației Ruse. Ministrul de Externe a evidențiat totodată impactul asupra securității României în cazul unei posibile influențe extinse a Rusiei în regiune.

Întrebată despre importanța sprijinului acordat Moldovei și Ucrainei, Luminița Odobescu a subliniat faptul că istoria și analiza recentă arată clar că Rusia urmărește extinderea influenței sale, iar acest lucru ar avea consecințe semnificative pentru securitatea la granițele României. Cu toate acestea, ministrul a recunoscut că este esențial să se abordeze aceste teme într-un mod accesibil pentru publicul larg, ținând cont de ritmul rapid al informațiilor în era digitală.

Luminița Odobescu a subliniat că riscul de a avea Rusia în imediata vecinătate ar implica nu doar probleme politice, ci și provocări concrete, cum ar fi patrularea navelor rusești pe Dunăre.

„Este adevărat. Pe de altă parte, ar însemna să avem efectiv Rusia la graniță sau navele rusești patrulând, nu știu, pe Dunăre, ca să zic așa. Deci nu cred că ne dorim acest lucru și să nu uităm pentru ce luptă Ucraina până la urmă. Nu ei au început acest război. Deci am fost de câteva ori la Kiev, am văzut ororile, deci oamenii mor nevinovați, sunt atacuri asupra civililor, sunt atacuri asupra locuințelor, asupra infrastructurii civile, asupra spitalelor. De ce a început acest război? Ce face Ucraina acum? Își apără suveranitatea, își apără oamenii, își apără teritoriul. Deci, cred că este extrem de simplu să înțelegem acest lucru”, a spus Luminița Odobescu.

Ministrul a atras atenția asupra necesității de a sprijini Ucraina în lupta sa pentru suveranitate și a subliniat angajamentul țării noastre de a contribui la reducerea dependenței Republicii Moldova de Rusia, inclusiv în sectorul energetic.

„Este uman în primul rând. Şi e foarte important să continuăm să-i ajutăm. Altfel, riscurile sunt majore pentru noi și nu știm ce se va întâmpla în următorii ani. Rusia vorbește foarte mult de sfere de influență, deci atunci când vorbește de sferă de influență, nu se referă numai la Ucraina, se referă inclusiv la estul Europei. Și noi întotdeauna, statele din flancul estic, ca să spun așa, am spus întotdeauna partenerilor noștri să avem grijă. Și, din păcate, am avut dreptate. Din păcate, sunt parteneri în continuare vulnerabili, cum este Republica Moldova. Am văzut cu toții acțiunile de destabilizare pentru că Moldova, curajos, a ales o altă cale. La fel de curajos, Republica Moldova lua măsuri pentru a reduce dependența de Rusia și mă refer aici și cu cu sprijinul nostru, cu sprijinul partenerilor europeni și mă refer aici la sectorul energetic. Dar trebuie să ne gândim întotdeauna în perspectivă și să fim pregătiți. Încă o dată, subliniez, e foarte important pentru cetățenii noștri să înțeleagă, mai ales acum, când sărbătorim în acest an 20 de ani de apartenență la NATO și ne pregătim, de asemenea, pentru un summit aniversar de 75 de ani, că avem garanții solide de securitate, dar, pe de altă parte, împreună cu ceilalți parteneri europeni trebuie să fim pregătiți”, a mai transmis ministrul de Externe.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii