Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Percheziții DNA în sediul Primăriei Timișoara / Vizat de anchetă ar fi viceprimarul Ruben Lațcău – SURSE

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 8 aprilie 2022

Direcția Națională Anticorupție a descins, vineri dimineață, în sediul Primăriei Timișoara. Potrivit unor surse Mainnews.ro, procurorii efectuează cercetări într-un dosar penal pornit de la neachiziționarea de către compania de termoficare Colterm, aflată în subordinea Consiliului Local, a certificatelor de dioxid de carbon, ceea ce a produs prejudicii acesteia. Vizat de anchetă ar fi viceprimarul USR Ruben Lațcău.  

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție.

În cursul zilei de 08 aprilie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare la sediul unei instituții publice situate în municipiul Timișoara”, au transmis reprezentanții DNA.

Primăria Timişoara: Este vorba de un dosar in rem, este o cercetare preliminară

Reprezentanţii Primariei Timişoara sustin ca descinderea procurorilor DNA la această instituţie are legatura cu un dosar in rem şi este o cercetare preliminară în care procurorii încearcă să afle dacă au fost săvârşite acte de corupţie, notează News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Bogdan Marta, a declarat că descinderea procurorilor în biroul viceprimarului USR Ruben Laţcău nu are legătură cu vreo persoană.

„Astazi, în jurul orei 11, o echipa de la DNA a venit la Primaria Timisoara. Din primele informatii, este vorba de un dosar in rem, adica nu vizeaza persoane. Este o cercetare preliminara prin care procurorii incearca sa stabileasca daca au fost savarsite acte de coruptie. Procurorii au fost in biroul viceprimarului Ruben Latcau, cu care au purtat o discutie, iar apoi au coborat la biroul de guvernanta participativa. Domnul viceprimar si-a aratat toata deschiderea in aceasta ancheta. De altfel, si primaria colaboreaza cu organele de ancheta in acest moment. Din ce stim noi, nu au fost ridicate documente din biroul domnului viceprimar”, a declarat Bogdan Marta.

Prejudiciu de 12 milioane euro

Societatea Colterm a fost amendată, în mai 2021, cu 21 milioane euro pentru pentru că nu a achiziţionat până la data de 30 aprilie certificatele verzi care compensează poluarea produsă în anul anterior.

„Nu primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda priveşte şi modul în care primăria a gestionat în ultimii ani situaţia. A îndatorat fiecare timişorean către Colterm şi a ascuns cetăţenilor adevărul despre finanţele companiei. Eu nu voi face acelaşi lucru. De când sunt primar am început să achităm nu doar subvenţiile actuale, din care s-a plătit gaz, ci şi datoriile istorice către Colterm şi creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90.000.000 de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranşă de 16.000.000 de lei, plata pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerinţele UE, în acest moment”, spunea la acea vreme Dominic Fritz.

Primarul susţine că nu a găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm, care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele verzi aferente.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *