Ministrul Daea susține că legumicultorii care folosesc substanțe toxice pot rămâne fără subvenții
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că legumicultorii care folosesc substanțe toxice ar putea rămâne fără subvențiile oferite de Guvern. La acest moment, se derulează o anchetă în rândul producătorilor de legume, după ce în județul Buzău au fost găsite la vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de opt ori mai mare decât limita admisă.
Daea transmite că toți legumicultorii vor fi monitorizați, astfel încât pe piețe să nu mai ajungă produse nocive.
„Le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Petre Daea.
Legume contaminate, vândute drept „BIO”. Ce măsuri au luat autoritățile
Polițiștii din Buzău a făcut mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia. Acestea erau folosite de doi agricultori pentru a forța creșterea legumelor în timp „record”. Ulterior, produsele erau comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, cu eticheta falsă „BIO”.
Comisia Europeană intenționează să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor chimice până în 2030, ca parte a ultimului său plan privind durabilitatea și biodiversitatea. Anunțul făcut de instituția UE, care face parte din ambițioasa sa strategie „De la fermă la furculiță”, are ca scop să facă sistemele alimentare mai sănătoase și sî protejeze Mediul.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii