Ministrul Agriculturii, întâlnire cu omologul ucrainean / Daea l-a informat pe oficialul din Ucraina că România nu mai permite importul anumitor produse
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut o întrevedere miercuri, 3 mai, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, în contextul dezechilibrului creat în piața din România de importurile de cereale ucrainene, netaxate vamal. Daea l-a informat pe ministrul ucrainean cu privire la noile reglementări ale Comisiei Europene (CE) care dau României dreptul să oprească importul anumitor grâne din Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.
Noua decizie a Executivului european vizează grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui, originare din Ucraina. Astfel, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru produsele menționate către un alt stat membru în afara celor cinci afectate de importuri (Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria) sau către țări sau teritorii terțe.
Noile reglementări se aplică în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023, conform sursei citate.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au convenit realizarea unor informări săptămânale privind produsele care tranzitează România.
Totodată, ministerul Agriculturii a anunțat că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a înființat noi puncte de intrare în județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova, în vederea eficientizării actului de control oficial raportat la numărul de transporturi de cereale.
Context
De la începutul războiului din Ucraina, România și-a pus la dispoziție infrastructura de transport pentru a facilita exporturile de grâne ucrainene. Mii de fermieri au protestat însă în țara noastră în ultimele săptămâni față de netaxarea importurilor de cereale ucrainene, impusă de Comisia Europeană la jumătatea anului trecut, care a creat un dezechilibru în piață, grânele din țara vecină fiind vândute mai ieftin.
Totuși, doar 10 milioane euro ar fi urmat să primească România cu titlul de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina, în condițiile în care fermierii și-ar fi dorit cel puțin 100 milioane euro. Aceasta este cea mai mică alocare de fonduri între cele trei țări beneficiare, potrivit propunerii Comisiei Europene. Polonia va primi 29,5 milioane euro, iar Bulgaria – 16,75 milioane euro.
Guvernul a aprobat, la sfârșitul lunii aprilie, o Hotărâre de Guvern care permite Executivului să dubleze ajutorul de 10 milioane de euro primit de fermieri de la Comisia Europeană, din bugetul Ministerului Agriculturii.
Totodată, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 3 mai, că Executivul european va acorda o a doua tranșă de compensaţii pentru fermierii români, estimată la aproximativ 30 milioane de euro.
Comentarii