Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Daea: Comisia Europeană este de acord ca România să interzică importurile de cereale ucrainene. Decizia urmează să fie comunicată oficial

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 27 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Comisia Europeană este de acord ca România să interzică importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă şi ulei de floarea-soarelui, până la data de 5 iunie ac, declară ministrul Agriculturii, Petre Daea. El a particpat la  Consiliul Agricultură și Pescuit, de la Luxemburg., unde a expus propunerile fermierilor români, afecțai de prețul produselor ucrainene. 

Comisia a stabilit aşa: se interzice importul de produse din Ucraina la următoarele: la grâu, la porumb, la floarea-soarelui, la rapiţă şi apoi şi la uleiul de floare-soarelui. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia, analizând propunerile noastre, solicitările noastre şi interpretând din punct de vedere juridic deciziile care se pot lua în condiţiile permise de Regulamentul European 870, care a instituit aceste norme de liberalizare, norme care îşi au originea în acordul de asociere semnat de către Uniunea Europeană şi parafat de către toate ţările membre, acord de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă.

Decizia Comisiei Europene se aplică indiferent de măsurile unilaterale, luate de statele vecine

Decizia Comisiei Europene urmează să  „îmbrace” forma unui act și aceasta se va aplica indiferent de măsurile unilaterale luate de celelalte state vecine cu Ucraina, care au suspendat deja unilateral transporturile de produse din acest stat.

După data de 5 iunie, Comisia Europeană va elabora un nou set de reguli comerciale, astfel încât produsele ucrainene să tranziteze Europa, fără să-i afecteze pe fermieri, susține Daea. Comisia Europeană a anunțat un nou sprijin financiar, sub formă de compensații, în valoare dede 100 de milioane de euro. Sumele urmează să fie alocate în funcție de pagubele fiecărei țări. Comisia Europeană a acordat deja  56,3 milioane de euro pentru producătorii cei mai afectaţi.

CITEȘTE ȘI: Reprezentant PRO AGRO: Taxarea vamală a cerealelor ucrainene ar fi o soluție, cel puțin concurențială. Cum ar putea fi ajutați fermierii români

Sursă foto: Uniunea Europeană

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW