Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Cristian Ghinea susține că autostrada A7, capetele A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț și 41 km din Autostrada Transilvania vor fi propuse pentru finanțare prin PNRR

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 martie 2021

Autostrada A7 Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani, capetele autostrăzii A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț și secțiunea Poarta Sălajului – Nușfalău, inclusiv tunelul Meseș, vor fi propuse Comisiei Europene pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„La autostrăzi, situația e stabilă și consensuală. Vechiul PNRR propunea 4,5 miliarde euro pentru autostrăzi, atât rămâne. Dar va trebui să ducem o luptă diplomatică cu Comisia Europeană ca să accepte, suntem țara cu cea mai mare alocare pentru autostrăzi, de departe.

A7 este principalul proiect. Ministrul Transporturilor m-a asigurat că proiectele sunt mature și că putem avea gata tronsoane din A7 până în august 2026, data – limită. O schimbare față de PNRR inițial e că nu mai atașăm sume pe fiecare proiect, ci facem milestones pe număr de km, ca să evităm problemele dacă apar întârzieri.  Mai avem două capete din A8 Iași – Târgu Mureș (n.r. – Târgu Neamț – Târgu Mureș), care au studiile de fezabilitate începute. Si mai e prinsă închiderea inelului spre Ungaria prin Transilvania”, a declarat Cristian Ghinea pentru Economedia.ro.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la 30 aprilie 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare a Planului național. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *