Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DSP Ilfov propune închiderea tuturor școlilor din județ / Ministrul Cîmpeanu nu e de acord: Își depășește atribuțiile legale

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 13 octombrie 2021

Contre între autorități privind închiderea școlilor din județul Ilfov. Direcția de Sănătate Publică Ilfov a propus miercuri, 13 octombrie, ca toate școlile din județ să fie închise, dar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, nu este de acord și arată că ordinul privind funcționarea școlilor prevede că decizia mutării cursurilor în sistem online este luată individual la nivelul unităților de învățământ de către Consiliul de Administrație. 

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a propus, într-o ședință de miercuri, 13 octombrie, ca toate școlile din județ să treacă la desfășurarea orelor în sistem online.

Reacția ministrului Cîmpeanu

Reacția ministrului Educației nu a întârziat să apară. Sorin Cîmpeanu a transmis că DSP Ilfov își „depășește atribuțiile legale” în aest caz.

Redăm integral reacția ministrului Cîmpeanu:

DSP IF își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021 și se substituie CJSU, ISJ și tuturor unităților de învățământ din IF!

1. Sunt școli în localități din mediul rural în care rata de infectare este mică (diferit față de școlile din localitățile în care rata de infectare este foarte mare).
2. Sunt școli foarte aglomerate în care se învață în 2-3 schimburi, cu un număr maxim de elevi în clasă și sunt școli în care se învață într-un singur schimb, cu un număr mic de elevi în clasă.
3. Sunt școli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor și profesorilor și sunt școli în care sunt zeci de cazuri de infectare.
4. NU există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată în online la nivelul unui județ; decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de învățământ.
5. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU!
6. Nu avem cunoștința ca DSP să fi făcut anchetă epidemiologică la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de învățământ din IF.

În concluzie, solicitarea DSP IF a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației în starea de alertă”.

Ce spune prefectul județului Ilfov

La rândul său, prefectul județului Ilfov, Daniel Zamfir, a precizat pentru Main News că este vorba doar despre o propunere a DSP, care nu produce efecte.

„DSP Ilfov a făcut o propunere, o recomandare, la desfășurarea cursurilor în sistem online, iar această propunere/ recomandare nu produce efecte, pentru că trecerea cursurilor în sistem online este luată doar prin hotărârea Consiliilor de Administrație de la nivelul unităților de învățământ. A fost doar o recomandare, nu o obligație. Școlile analizează și hotărăsc la nivelul fiecărei unități de învățământ”, a declarat Zamfir pentru Main News.

Situația COVID în județul Ilfov

La nivelul județului Ilfov rata de infectare a ajuns la 15,48 cazuri la mia de locuitori. De menționat este că o singură localitate – Dascălu – are o rată de infectare mai mică de 6 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori în județul Ilfov, potrivit situației transmise miercuri, 13 octombrie, de către Prefectură.

Incidența cumulată a cazurilor la nivelul localităților județului Ilfov la data de 13 octombrie:

Cum trec școlile în online

În prezent, ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației privind funcționarea școlilor în contextul pandemiei prevede situațiile în care Consiliile de Administrație pot cere închiderea unei unități de învățământ, chiar dacă rata de infectate în localitate trece pragul de 6 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori.

Articolul 3, alineatul 2:

(Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ)

În situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6.

Articolul 6, alineatul 9:

La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin. (2).

Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *