Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul cercetării: România riscă să nu mai poată participa la programele Agenţiei Spaţiale Europene din cauza datoriilor 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 iulie 2022

România riscă să nu mai poată participa la viitorul ciclu de programe ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), dacă nu va plăti cel puţin 63 milioane de euro din datoria de 102 milioane de euro către acest for, a avertizat joi, 28 iulie, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja, notează Agerpres.

„Prin 2018, (…) România şi-a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, un caz singular, nefericit la nivelul structurii ESA. S-a întâmplat asta ca urmare a faptului că România nu a efectuat anumite plăţi pe care ESA le aştepta în perioada 2017 – 2019. Ulterior, România a făcut anumite plăţi, dar nu a reuşit să recupereze tot ceea ce datora şi atunci ne regăsim la nivelul zilei de astăzi cu o datorie de 102 de milioane de euro, cu dreptul de vot în continuare suspendat şi (…) cu perspectiva sumbră de a nu putea participa la viitorul ciclu de trei ani de programe ale Agenţiei Spaţiale Europene, dacă nu va reuşi să achite sumele solicitate. Discutăm de o sumă minimă de 63 de milioane care ar trebui achitată către ESA pentru a putea să ne prezentăm la apelurile din noiembrie”, a precizat Burduja, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Agenţia Spaţială Română.

În opinia lui Sebastian Burduja, cei care se luptă să crească bugetul Cercetării se vor confrunta cu argumentul lipsei banilor pentru acest domeniu.

„Să promovăm ideea că un ban direcţionat spre cercetare, inovare nu este o cheltuială, este o investiţie în viitorul acestei ţări şi în viitorul economiei acestei ţări şi asta ne arată exemplul altor state foarte înţelepte, care au ales să îşi aloce 3-4% din PIB către Cercetare. Noi suntem la 0,7%”, a subliniat oficialul.

Deficit bugetar, „coafat” de Guvern

Execuția bugetului general consolidat în primul semestru al anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 23,51 miliarde lei, ceea ce reprezintă 1,71% din PIB, cu 1,15 puncte procentuale mai mic decât în perioada similară a anului trecut, când economia României se confrunta cu restricțiile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei, a anunțat luni, 25 iulie, Ministerul Finanțelor.

Deși aparent aceste cifre nu arată tocmai rău, având în vedere deficitele acumulate în anii de pandemie, ele sunt departe de a contura întregul tablou. La finalul anului 2021, restanțele statului în ceea ce privește decontarea concediilor medicale către angajatori erau de 3,63 de miliarde de lei, creștere de aproximativ 1,2 miliarde de lei față de anii 2020 și 2019, se arată într-un răspuns transmis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) la solicitarea Main News. Și în cazul rambursărilor de TVA situația este aproape la fel de rea. Potrivit ANAF, la finalul lunii mai, statul înregistra restanțe de 2,194 de miliarde de lei la acest capitol către firmele românești, aproape dublu față de finalul anului trecut.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 39656 more Information on that Topic: mainnews.ro/ministrul-cercetarii-romania-risca-sa-nu-mai-poata-participa-la-programele-agentiei-spatiale-europene-din-cauza-datoriilor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *