Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul Apărării susține că România poate rezista unui atac al Rusiei: „Nu se pune problema”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 martie 2024 Etichete: , , ,

Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, consideră că România este capabilă să facă față unui atac din partea Rusiei. Într-un interviu acordat emisiunii Briefing de la Digi24, el a subliniat că statul român depune eforturi pentru a avea o „armată funcțională”.

Jurnalista Liliana Ruse l-a întrebat pe ministrul Angel Tîlvar dacă România este pregătită să facă față unui eventual atac din partea Moscovei.

„Categoric. În primul rând, într-un ansamblu internațional, vreau să vă spun că toți partenerii mei – toți miniștrii apărării cu care mă întâlnesc, discută de problema aceasta. E un deficit la nivel global. La România lucrul ăsta e cunoscut de multă vreme, e o tendință. Avem la rândul nostru, crescând și cifre de școlarizare, având diferite programe pentru rezerviști, pentru cei care vor serviciu voluntar, credem că putem acoperi nevoile operaționale pe care armata le are. Evoluția tehnologică generează an de an alte preocupări fie vizavi de nivelul de dezvoltare, de state of art al echipamentelor miltiare pe care ni le dorim și pot să vă spun că faptul că am alocat 2% ne dă posibilitatea să avem echipamente de tip Patriot sau Himars. Avem la Kogălniceanu o bază importantă, are relevanță mare pentru UE și NATO dar și pentru România. Statul român a înțeles și face eforturi ca să avem o armată funcțională. Evident că se dorește să fie acoperite goluri care apar, armata a fost subiectul mai multor reforme. Reformele nu aveau cum să lase urme și din punctul de vedere al nevoilor”, a răspuns Agel Tîlvar.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, afirmă că în prezent nu există nicio perspectivă că Rusia ar putea să atace România.

„Există un nivel de preocupare vizavi de comportamentul agresiv al Rusiei, un nivel care are dimensiuni globale ținând seama de agresiunea neprovocată și împotriva oricăror norme de drept internaționale pe care Rusia a făcut-o asupra unui stat suveran. Și noi, fiind o țară proximă, o țară aflată în proximitatea unui conflict de asemenea magnitudine, e normal să aibă și reacții și preocupări și elemente de reflecție față de situațiile care pot apărea. E o normalitate generată de o asfel de situație. Evident, NATO, și lucrul ăsta se regăsește că la ultimul summit s-au aprobat planurile regionale, ia în calcul scenarii care pornesc de la cele mai negative, la cele cu o abordare care să genereze mai puțină preocupare, ceea ce se discută acum ține de situația existentă și s-a întâmplat pe parcursul celor doi ani de conflict. Cred că trebuie să fac anumite acorduri fine cu ce am spus – Ucraina beneficiază de sprijin – amplitudinea spriinului poate fi un subiect de discuție. Succesul Rusiei nu e verificat în teren, poate putem să vorbim de faptul că contraofensiva Ucrainei nu a avut amplitudinea la care ne așteptăm. Din punctul de vedere al României, e clar că bazinul Mării Negre, care era un bazin de comerț pașnic, a devenit un spațiu periculos. Creșterea costurilor legate de navele care fac transportul pe Marea Neagră, toate lucrurile preocupă și fiind în proximitatea noastră generează o atenție în acord cu importanța ei, dar asta nu înseamnă că suntem într-un pericol imediat. O spun răspicat: la momentul acestui interviu nu se pune această problemă.”, a mai spus ministrul.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii