Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Apărării s-a întâlnit cu militarii români din Kosovo: Ţara noastră este un contributor constant la eforturile de menţinere a păcii în această zonă

By Ana Teșcan , in Fara categorie , at 20 noiembrie 2023

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 20 noiembrie, cu militarii români din Kosovo, dislocați în cadrul unei operațiuni NATO. România „nu are ambasadori mai buni şi mai eficienţi” decât cei care apără interesele de securitate în teatre de operaţii din lume”, a spus Tîlvăr.

Potrivit Ministerului Apărării, în prima parte a vizitei, ministrul de resort și șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, s-au întâlnit cu militarii care încadrează structurile române dislocate în baza KFOR de la Pristina. Ulterior, delegaţia s-a deplasat în Camp Bondsteel, bază în care îşi desfăşoară activitatea aproape 160 de militari români, inclusiv cei din compania de infanterie din rezerva strategică la dispoziţia SACEUR, dislocată în Kosovo la jumătatea lunii octombrie a acestui an.

„Faceţi o treabă excelentă şi, deşi vi s-a mai spus, vreau să întăresc faptul că România nu are ambasadori mai buni şi mai eficienţi decât dumneavoastră, cei care ne apăraţi interesele de securitate în cele mai complexe teatre de operaţii din lume”, le-a spus Angel Tîlvăr militarilor aflaţi în misiune în Kosovo.

Tîlvăr a arătat că regiunea Balcanilor de Vest rămâne de importanţă strategică pentru România şi că ţara noastră va rămâne angajată în procesul de menţinere a păcii în Kosovo.

„Din anul 2000, când am început executarea misiunilor în Kosovo, ţara noastră este un contributor constant la eforturile de menţinere a păcii în această zonă. Vom rămâne în continuare angajaţi în acest proces, atât timp cât va fi necesar, pentru că volatilitatea stării de securitate din Balcanii de Vest generează preocupări legitime şi pentru consolidarea posturii de securitate naţională”, a declarat ministrul Apărării.

Angel Tîlvăr a oferit embleme şi distincţii militarilor cu rezultate foarte bune.

Potrivit MApN, NATO desfăşoară operaţia multinaţională de menţinere a păcii KFOR (Kosovo Force) din anul 1999, ca urmare a intervenţiei aliate prin care s-a pus capăt violenţei în Kosovo. La început, structura de forţe a KFOR era constituită din 50.000 de militari. Operaţia se desfăşoară sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluţia nr. 1244/1999) şi garantează siguranţa şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo. În prezent, KFOR este constituită din aprox. 4.300 de militari din 27 de ţări aliate şi partenere, acţiunile de consolidare a păcii multietnice fiind în deplină coordonare cu cele ale ONU şi UE (European Union Rule of Law Mission in Kosovo – EULEX), precum şi cu ale altor organizaţii internaţionale. Comanda KFOR este asigurată prin rotaţie de către statele aliate participante la operaţie.

În prezent, la KFOR participă peste 200 de militari români, dintre care circa 130 au început misiunea în luna octombrie a acestui an. Decizia de suplimentare a efectivelor româneşti a fost luată ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord-Atlantic a suplimentării forţelor pentru gestionarea situaţiei curente din Balcanii de Vest.

Sursa foto: Facebook / Angel Tîlvăr

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW