Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Apărării: România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 iunie 2022

România devine o parte mult mai importantă a teritoriului apărat de NATO, odată cu declararea importanţei strategice a Mării Negre, a declarat joi, 30 iunie, ministrul Apărării, Vasile Dâncu. În cadrul summitului NATO de la Madrid, Marea Neagră a fost numită zonă de importanță strategică pentru NATO.

Dîncu susține că, astfel, „se face un echilibru între nord și sud”.

„România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO pentru că se întâmplă un lucru care era normal să se întâmple: se face un echilibru între nord şi sud. Dacă înainte era apărată mult mai bine zona Mării Baltice, a Mării Nordului, deci partea nordică, acum avem o prezenţă echivalentă şi în zona Mării Negre, ceea ce este foarte important.

În al doilea rând, este important acest lucru pentru că se ajunge la o mult mai bună prezenţă înaintată în zona aceasta a Mării Negre, deci pe Flancul estic şi din alte perspective, fiindcă summitul aduce nu numai o prezenţă multiplicată – aţi văzut ce a anunţat SUA – a forţelor militare, în sensul în care aducerea unui comandament la nivel de brigadă, probabil că va aduce după sine şi trupe mai multe în România, dar înseamnă şi pre-poziţionare de echipamente şi de elemente care ţin de muniţie şi alte lucruri”, a afirmat social-democratul, citat de Agerpres.

Amintim că miercuri, 29 iunie, Klaus Iohannis a declarat, la finalul primei reuniuni din cadrul Summitului NATO de la Madrid, că toate obiectivele României au fost atinse „în sensul sperat și solicitat de noi”.

Marea Neagră a fost numită zonă de importanță strategică pentru NATO, au fost adoptate schimbări la nivelul Grupurilor de Luptă, iar liderii Aliați au decis să acorde sprijin Ucrainei și celorlalte state din Estul Europei, printre care se regăsește Republica Moldova.

De asemenea, Joe Biden a anunțat, în deschiderea summitului, că Statele Unite ale Americii își vor întări postura de descurajare din Europa, prin înființarea unei baze permanente în Polonia și prin trimiterea a 5.000 de trupe americane în România.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW