Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Apărării: Există posibilitatea să se ajungă la un conflict armat în Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 ianuarie 2022

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 30 ianuarie, că există posibilitatea să se ajungă la un conflict armat în Ucraina.

El a avut, în urmă cu câteva zile, o discuție telefonică cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin. Ministurl social-democrat a menționat că nu știe însă tipul de conflict care va exista.

„Am discutat despre situaţia strategică din zonă şi despre faptul că există posibilitatea ca să se ajungă la un conflict armat. Dacă ne uităm după semnele exterioare, după aglomerarea de material pentru trupe, de trupe, au fost aduse şi trupe din est, de modul în care este gândită situaţia strategică faptul că s-au suplimentat sub pretextul unor exerciţii militare şi în Belarus, faptul că se bănuiesc şi alte forme şi mişcări s-ar părea că există şanse destul de mari pentru ca să existe un conflict. Nu ştim însă tipul de conflict care va exista, va exista doar un război de scurtă durată, vor exista nişte conflicte, cum au mai fost în Donbass.

Nu ştim dacă nu vor exista provocarea unor insurecţii a unei populaţii din aceste zone care să fie sprijinită. Acest lucru nu se ştie. Totuşi, situaţia strategică care nu este ascunsă de Rusia arată că sunt mai multe şanse să se ajungă la un conflict armat. Avem oarecare speranţă că se va ajunge la o situaţie negociată şi Rusia doar încearcă să influenţeze opinia publică şi negocierile prin această mişcare puternică de forţe.

Noi ne pregătim pentru ce este mai rău, ăsta este rolul Armatei şi rolul politicii. Alianţa NATO are ca scop în tratatul NATO următorul lucru: nu un atac împotriva cuiva, ci protejarea populaţiei şi a unor teritorii din alianţă, a statelor care s-au aliat şi atunci noi trebuie să întărim flancul estic. Trebuie să facem aici toate aceste pregătiri chiar dacă nu există pentru noi iminenţa unui conflict militar”, a declarat Vasile Dîncu la Prima TV.

Referitor la propunerea către ruși de a vizita scutul de la Deveselu, Dîncu a precizat că partea română nu a primit până acum răspuns.

„Federaţia Rusă nu a răspuns până în acest moment acestei propuneri”, a adăugat Vasile Dîncu. Ministrul a opinat, totodată, că nu crede că Rusia va accepta să îşi arate şi capacităţile pe care le are în anumite baze.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *