Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Ministrul apărării, despre revolta din Kazahstan: Suntem interesați pentru că importăm gaz

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 ianuarie 2022

Responsabilii români sunt cu ochii asupra situației din Kazahstan, unde se află în plină desfășurare o amplă revoltă pentru destituirea preșeintelui Kassym-Jomart Tokayev. Într-o intervenție la Digi 24, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a subliniat importanța fostei republici sovietice pentru o parte semnificativă a gazelor naturale importate de România. 

„Suntem interesați de Kazahstan, pentru că avem import de gaz. Este o situație destul de complicată și care adaugă ceva în ceea ce privește bulversările din est. Evident, în afară de asta nu afectează România în vreun fel. Ne interesează situația românilor de acolo, care lucrează inclusiv în zona petrolieră, să vedem dacă trebuie repatriați. Nu avem informații că ar fi în pericol”, a declarat vineri, 7 ianuarie, Vasile Dîncu, într-o intervenție la Digi 24.

În același timp, România a importat din Kazahstan, doar în anul 2020, petrol în valoare de 1,22 miliarde dolari.

Context

În ultimele zile, în Kazahstan au avut loc proteste violente, scânteia care a declanșat revolta fiind creșterea prețului la combustibil. Zeci de civili au fost uciși, ordinul președintelui Tokayev către militari fiind de a deschide focul.

Ministerul de Externe a transmis anterior că este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în Kazahstan, care, în caz de nevoie, ar putea fi repatriați.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com