Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Ministrul agriculturii le răspunde fermierilor: RCA la utilajele agricole este la fel ca anul trecut

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 ianuarie 2024

Prețul asigurării de răspundere civilă pentru utilajele agricole nu s-au majorat anul acesta, iar Guvernul acoperă 35% din acciza la carburanți, a fost mesajul transmis de ministrul agriculturii, Florin Barbu, către fermierii care protestează. 

Reprezentanți ai unor firme de transportat și mai mulți fermieri protestează pentru a treia zi la rând la intrarea în București. Coloane de camioane au format blocaje pe mai multe tronsoane rutiere, inclusiv în București, Cluj, Bacău, Buzău, Constanța, Galați și Oradea. Camioanele au circulat încolonate cu viteză mică, afectând traficul pe Autostrada A1 București-Pitești și centurile marilor municipii.

Protestatarii au încercat să ajungă cu mijloacele de transport și utilajele până în fața Palatului Victoria, însă au fost opriți de polițiști și jandarmi pentru că nu au autorizație emisă de Primăria Capitalei.

Aceștia spun că sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor la RCA și cer ajutor din partea autorităților.

Ministrul agriculturii: RCA la utilajele agricole este la fel ca anul trecut

De cealaltă parte, ministrul agriculturii, Florin Barbu, neagă că ar fi existat scumpiri la RCA pentru utilajele agricole.

„Nu vreau să cadă pradă anumitor partide politice care încearcă să îşi asume acest protest spontan. Spun în continuare că dialogul este cel mai important şi, de luni, împreună cu toţi fermierii, împreună cu toate asociaţiile- că vorbim de vegetal, de zootehnie, că vorbim de procesare, vorbim inclusiv cu retailerii pe partea de adaos comercial, de luni încep discuţiile. Calendarul a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi sunt sigur că toate problemele cu care se confruntă fermierii le vom rezolva. Am spus-o şi o spun în continuare, protestele au început de la RCA. RCA la utilajele agricole este la fel ca anul trecut. Vreau să anunţ că şi anul acesta avem 35%, suportăm acciza la motorină pentru fermieri. În anul 2023 am subvenţionat 50% din consumul de motorină, subvenţie de la bugetul de stat. Practic, acest protest spontan care s-a realizat nu ştiu dacă s-a realizat de către fermieri”, adaugă Florin Barbu.

O întâlnire între reprezentanți ai celor ieșiți în stradă și premierul Marcel Ciolacu are loc de la 15:00, la Palatul Victoria, potrivit unui anunț făcut de Guvern.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW