Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Afacerilor Interne la Consiliul JAI: „Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde Spațiul Schengen cu România și Bulgaria”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 6 decembrie 2023 Etichete: , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a detaliat discuțiile desfășurate în cadrul Consiliului JAI din perioada 4-6 decembrie referitoare la „stadiul îndeplinirii criteriilor JAI în toate țările membre ale Spațiului Schengen”. Conform ministrului Predoiu, s-a analizat și „modul în care Bulgaria și România îndeplinesc criteriile JAI”, și în acest context, toate țările participante, inclusiv președinția spaniolă și Comisia Europeană, au subliniat că atât România, cât și Bulgaria respectă toate criteriile Schengen și că ar fi firesc ca această situație să se reflecte printr-o decizie. Aceasta reprezintă rezumatul discuțiilor desfășurate în cadrul Consiliului JAI.

În plus, chiar și țările care au avut anterior rezerve au recunoscut că România are performanțe notabile. Cu toate acestea, au subliniat că este necesar să se întreprindă eforturi suplimentare în cadrul JAI pentru a îmbunătăți aplicarea coerentă a acestor criterii de către toate statele membre. Ministrul Cătălin Predoiu a explicat la B1 TV că această evaluare vine în contextul presiunilor migratorii pe care Europa le experimentează, o situație cunoscută de întreaga comunitate internațională.

Cât privește faptul că în ciuda întrunirii Consiliului JAI nu s-a pus problema votului legat de aderarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, ministrul de Interne a precizat că ”în primul rând nu era pe ordinea de zi”, iar acolo nu a fost pus ”întrucât Olanda trebuie să discute în Parlament această chestiune, ca și alte treburi de politică externă. Noul Guvern olandez, conform regulilor constituționale, vine în Parlament și își ia un mandat pe chestiuni majore de politică externă sau politică europeană. De exemplu, extinderea UE, integrarea Republicii Moldova, sprijinul pentru Ucraina, politica din Balcani, programul Schengen, respectiv extinderea Spațiului Schengen.

Prin urmare, această dezbatere în Parlamentul olandez urmează să aibă loc în zilele viitoare. Era natural să nu se poată aborda chestiunea votului privind extinderea Spațiului Schengen, deoarece Olanda nu și-a exprimat încă poziția clară, neavând informații despre opinia Parlamentului său. Aceasta reprezintă explicația, fără alte motive adăugate, conform afirmațiilor lui Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă, în această situație, există posibilitatea ca România să aibă șansa de a convoca o ședință extraordinară pentru ca, până la sfârșitul anului, să se efectueze un vot privind aderarea la Spațiul Schengen, ministrul a confirmat că au loc discuții pe toate canalele diplomatice. Canalul principal este reprezentat de dialogul dintre Ministerul de Interne și Comisia Europeană, iar aceste discuții vor continua în perioada următoare. Aceasta reprezintă în prezent informația pe care o pot oferi, deoarece consider că este responsabil să mă abțin de la comentarii suplimentare. Orice observație suplimentară în acest moment ar putea afecta negativ progresul acestor discuții, a subliniat ministrul de Interne.

FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii