Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Arhiepiscopul Tomisului, întrebat dacă este supărat pe cei care îl anchetează: Sunt vorbe goale. Pe diavol trebuie să fim supăraţi

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 5 ianuarie 2024 Etichete:

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru cumpărare de influență, a declarat vineri, 5 ianuarie, că nu este supărat pe cei care îl cercetează, precum și că aceștia „nici nu au ce să ancheteze, sunt vorbe goale”. ÎPS Teodosie a mai declarat că este supărat pe Satana, notează News.ro. 

„Cum să fiu supărat? Imposibil. Nu pot să mă supăr. Pe Satana sunt supărat, doar pe Satana sunt supărat şi trebuie să fim toţi, că el mereu ne minte, ne încurcă. Pe diavol trebuie să fim supăraţi.Ce treabă am eu cu ei? Nici nu au ce să ancheteze. Sunt vorbe goale”, a afirmat ÎPS Teodosie.

Conform sursei menționate anterior, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat vineri, 5 ianuarie, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, urmată de slujba de Sfinţire Mare a Apei.

ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență

DNA a început urmărirea penală față de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, și de consilierul economic al instituției, Ilie Petre, după ce Recorder a publicat un documentar filmat cu camera ascunsă în care arhiepiscopul Teodosie acceptă plata unui comision de 160.000 lei către un pretins om de afaceri pentru ca acesta să intervină la Secretariatul de Stat pentru Culte în vederea aprobării unei finanțări de 800.000 lei.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, au transmis procurorii DNA. 

Potrivit imaginilor publicate de Recorder, Teodosie acceptă oferta unui fost preot, care juca rolul unui om de afaceri, și îl pune pe acesta în legătură cu consilierul său pentru stabilirea tuturor detaliilor, inclusiv cu privire la plata „comisionului”, în valoare de 20% din finanțarea care urma să fie obținută de la stat. „E mană cerească pentru noi”, a fost replica lui Teodosie la auzul afacerii propuse de către colaboratorul Recorder.

În imaginile surprinse într-o altă zi, arhiepiscopul Tomisului apare alături de consilierul său și pretinsul om de afaceri punând la punct toate detaliile afaceri. În urma acestor discuții, Arhiepiscopia Tomisului a trimis la Secretariatul de Stat pentru Culte o cerere de finanțare de circa 800.000 de lei, pe care însă a retras-o la scurt timp după ce jurnaliștii Recorder s-au interesant despre aceasta.

Investigația Recorder poate fi vizionată aici

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii