Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Ministru de la Kiev: Ucraina și România au rezolvat disputa de 20 de ani privind canalul Dunăre-Marea Neagră

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 17 decembrie 2023 Etichete: , ,

Ucraina și România au soluționat o dispută îndelungată referitoare la construcția canalului maritim de adâncime mare Dunărea-Marea Neagră, inițiată de partea ucraineană, conform declarațiilor ministrului Protecției Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Streleț, citat de News.ro.

Ministrul a subliniat că disputa se lega de responsabilitățile Ucrainei conform Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo). În final, litigiul a fost rezolvat în cadrul celei de-a 9-a reuniuni a părților la Convenția Espoo desfășurată la Geneva.

„Ne-am făcut temele şi am parcurs un drum lung pentru a aduce proiectul în conformitate cu cerinţele Convenţiei. La urma urmei, Ucraina ţine la relaţiile de bună vecinătate şi la respectarea dreptului internaţional. Suntem dispuşi şi capabili să găsim un teren comun şi să corectăm greşelile trecutului”, a scris ministrul pe Facebook.

Controversa dintre România și Ucraina legată de Canalul Dunăre-Marea Neagră, care traversează estuarele Chilia și Starostambul (Bâstroe) în Delta Dunării, a început în 2004, când Ucraina a demarat proiectul în mod experimental. Comisia Europeană și România au exprimat opoziția lor față de acest proiect, argumentând protejarea statutului Deltei Dunării și absența unei evaluări a impactului asupra mediului. Pentru a rezolva disputa, în ianuarie 2005, a fost înființată o comisie de anchetă în conformitate cu Convenția Espoo, având ca scop formularea unei opinii științifice fundamentate cu privire la posibilele efecte ale impactului transfrontalier în timpul implementării și utilizării Canalului Dunăre-Marea Neagră.

În primele luni ale acestui an, România a solicitat explicații din partea Ucrainei cu privire la activitățile de dragare desfășurate în Canalul Chilia, conform informațiilor furnizate de Ukrainskaia Pravda.

„Ucraina şi-a asumat obligaţiile de integrare europeană în temeiul Convenţiei Espoo. În marja celei de-a 9-a reuniuni a părţilor la Convenţia Espoo, s-a încheiat o dispută de 20 de ani cu România privind punerea în aplicare a cerinţelor sale în ceea ce priveşte construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră”, a anunţat ministrul Ruslan Streleţ, care i-a mulţumit omologului român, Mircea Fechet, „pentru susţinerea acestei decizii istorice” şi Iordancăi Iordanov, ministrul mediului din Republica Moldova, pentru „profesionalismul şi diplomaţia cu care a prezidat şedinţa Reuniunii părţilor la Convenţie”.

 

Comentarii