Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fostul șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor a fost reținut/ Baranga este acuzat că a obținut 640.000 lei pe baza unei diplome false de bacalaureat

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 10 octombrie 2020 Etichete: , , , , ,

Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor, a fost reținut pentru 24 de ore, potrivit IGPR, Acesta este acuzat că și-a falsificat diploma de bacalaureat, examen promovat la 32 de ani. Sâmbătă dimineața, procurorii au făcut percheziții la locuința lui din Râmnicu Vâlcea.

Baranga a demisionat din funcția de președinte al ONPCSB cu câteva zile înainte de a fi reținut, potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor.

„În baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză”, anunța IGPR.

Laurențiu Baranga a fost numit președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSP) la începutul lunii septembrie, funcție cu rang de secretar de stat, printr-o hotărâre a Guvernului. Anterior, a ocupat funcția de adjunct al directorului Oficiului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Baranga a promovat examenul de Bacalaureat la 32 de ani, a absolvit Facultatea de Management la Universitatea Ecologică și a obținut un doctorat la Universitatea Valahia.

Cu ce se ocupă Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor

ONPCSP este o instituție cheie în arhitectura statului român. Acesta realizează analize pe baza datelor și informațiilor financiare de la diverse entități din care, dacă rezulta indicii cu privire la spălarea banilor, sesizează Parchetul General, iar în situația în care se constata finanțarea unor acte de terorism, Serviciul Român de Informații.

De asemenea, Oficiul este factor responsabil în procesul de implementare a regimului sancțiunilor internaționale.

Cine este Laurețiu Baranga

Laurențiu Baranga, a promovat examenul de Bacalaureat în anul 1999, când avea vârsta de 32 de ani. Cu toate acestea, Baranga are un CV extrem de stufos din care se remarcă o diplomă de licență în Management obținută la Universitatea Ecologică, instituție cunoscută drept o „fabrică de diplome”, și un doctorat la Universitatea Valahia din Târgoviște. Acesta a absolvit și un curs postuniversitar la Academia de Poliție, o instituție confruntată cu multiple scandaluri de plagiat.

Laurențiu Baranga a cochetat și cu politica. În anul 2012 a obținut puțin peste 8% la alegerile parlamentare, la care a participat din partea partidului lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forța Civică.

Cu toate că în ultimii ani nu s-a implicat în politica la nivel înalt, Baranga a lucrat într-o universitate cu profunde legături cu mediul politic. Acesta este director al Departamentului de Științe și Inginerie la Universitatea Valahia, filiala din Alexandria, unde în 2017 Liviu Dragnea a ales să vorbească cu ocazia începerii anului universitar. De altfel, universitatea îl are ca rector pe Adrian Oros, candidat la alegerile parlamentare din partea ALDE.

Începând cu 2009, Baranga a lucrat la Oficiului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), unde a ocupat funcția de adjunct al directorului, iar din 2016 este membru al Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *