Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Miniștrii de Externe se reunesc astăzi la Luxemburg: Sancționarea oligarhilor pro-ruși din R. Moldova, pe ordinea de zi


Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă luni, 24 aprilie, la Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene, care are loc la Luxembrug. Oficialii UE vor discuta, între altele, sancționarea persoanelor și entităților implicate în tentative de destabilizare în Republica Moldova, potrivit Politico

Mai mulți miniștri europeni de Externe au cerut UE să sancționeze oligarhii care amenință democrația și stabilitatea Republicii Moldova și Georgiei, pe fondul temerilor tot mai mari de interferență din partea Moscovei în fostele republici sovietice. România se numără printre țările care au cerut blocului comunitar să sancționeze oligarhii pro-ruși din cele două țări. Detalii aici

Mecanismul de sancțiuni îi va viza în primul rând pe politicienii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, notează sursa menționată anterior, dar acesta nu va fi semnat astăzi de miniștri, ci va fi aprobat prin procedură scrisă mai târziu în această săptămână.

Șor și Plahotniuc au fost deja puși pe lista cu persoane sancţionate de Marea Britanie, la sfârșitul anului trecut, după ce în luna octombrie Trezoreria SUA a luat o decizie similară.

De asemenea, în marja CAE, miniștrii de externe europeni vor discuta și despre situația din Iran, Sudan și poziționările Chinei privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar și va menționa elemente de actualitate cu privire la sprijinul multidimensional oferit Ucrainei de România, precum și în legătură cu desfășurarea, la București (12-13 aprilie), a primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre, co-organizată împreună cu Ucraina, respectiv a celei de-a doua reuniuni trilaterale România-Ucraina-Republica Moldova, găzduite de ministrul Bogdan Aurescu”, se arată într-un comunicat de presă al Ministrului român de Externe.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii