Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministra Familiei, despre copiii dați dispăruți în Hunedoara și găsiți în Serbia: Vor rămâne într-o locație sigură

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2024

Ministra Familiei, Natalia Intotero, a dat vineri, 18 octombrie, noi detalii despre copiii controversatului om de afaceri Adrian Marțian, dați dispăruți în Hunedoara și găsiți în Serbia, alături de el. Tatăl, acum reținut, avea interdicție de a se apropia de copiii lui. 

„A existat o neînțelegere între cei doi părinți de foarte mulți ani și tensiuni în familie (…) din 2022 copii au locuit o bună perioadă de timp alături de tatăl lor, fiind și această apropiere mai mare față de tată decât de mamă.

Au fost în proces pentru custodia acestora și, ultima sentință, în august, spunea că aceștia, respectiv cei trei minori, trebuie să fie în grija mamei.

Imediat după publicare a sentinței, tatăl a respectat partea de interdicție să spun. Așadar, copiii deja erau în județul Hunedoara în grija unei rude, așa cum a afirmat dânsul, și în grija unei bone (…)

S-au purtat discuții cu mama acestora care nu a venit să își ia copiii, spunând că ar trebui să fie pusă în aplicare acea sentință printr-un executor, dar copiii erau deja traumatizați și, așa cum s-a văzut și din filmulețul care a ieșit public, aceștia își manifestau dorința de a locui cu tatăl (…)

După o perioadă de timp în care nu a reușit mama să intre în discuții cu copiii, nu a reușit pentru că ei au refuzat-o, nu din alt punct de vedere. 

Din alt punct de vedere, DGASPC Hunedoara a solicitat ordonanță prezidențială, s-a obținut acel document prin intermediul acelui document. Practic copiii puteau să fie luați în grija statului până la clarificarea acestei situații cu mama. 

Această ordonanță a fost contestată de tată, motiv pentru care toate demersurile DGASPC-ului au fost blocate. Copiii vor rămâne într-o locație sigură, în subordinea Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Hunedoara, vor beneficia în continuare de consiliere psihologică până la reglementare a situației cu cu mama”, a spus ministra Familiei la B1 TV.

Tatăl copiilor a fost reținut vineri, 18 octombrie, pentru 24 de ore. Adrian Marțian este acuzat de mai multe infracțiuni, între care și inducerea în eroare a organelor judiciare și participare la trecerea frauduloasă a frontierei.

Tatăl, împreună cu copiii, au fost preluați vineri dimineață de o echipă mixtă, formată din polițişti și reprezentanți de la punctul de trecere a frontierei România-Serbia Porţile de Fier 1.

Context

Luni seară, la numărul de urgenţă 112 a fost anunţată dispariţia a trei fraţi care erau în grija unei bone.

Copiii au fost căutați marți cu drone și câini de urmă.

Marţi, în spaţiul public a apărut un prim clip video cu cei trei fraţi în care aceştia se adresează mamei lor. Ei spun că sunt bine, dar că nu vor să meargă la mama lor, ci la tată, indicând că ar fi fost răpiți la comanda mamei.

„15 octombrie 2024. Roxana, degeaba ai pus pe oamenii ăştia să ne ia să ne ducă la tine, noi nu vrem la tine. Oamenii ăştia ne-au minţit că ne duc la tati, dar de fapt la tine au vrut să ne ducă. Suntem bine, oamenii ăştia ne-au tratat bine. Noi nu vrem la tine. Nu te iubim şi nu ne simţim în siguranţă cu tine. Noi vrem la tati, să fim toţi trei. Noi îl iubim pe tati şi oamenii ăştia o să-l contacteze pe tati să mergem la el”, spune cea mai mare dintre fete, în mesajul video.

Cei trei fraţi fuseseră încredinţaţi de instanţă mamei, în condiţiile în care ambii părinţi au deschis mai multe procese pentru a primi custodia copiilor, în timp ce împotriva tatălui este emis un ordin de protecţie prin care este obligat să nu se apropie la mai mult de 150 de metri faţă de copii şi de mama lor.

Cu toate acestea, el locuia în apropierea casei în care erau găzduiţi temporar copiii, într-o rulotă.

Un alt bărbat a mai fost reținut alături de tatăl copiilor. Are 30 de ani și este cercetat pentru complicitate la încălcarea unei măsuri dispuse prin ordin de protecție și complicitate la nerespectarea măsurii privind încredințarea minorilor, conform News.ro.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii