Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ministra Educației: În ciuda mitului că avem prea mulţi studenţi, suntem sub media europeană / Doar 26% dintre elevii din rural promovează Bacalaureatul

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 2 aprilie 2024

Ministra Educației, Ligia Deca, a participat marţi, 2 aprilie, la evenimentul de diseminare a apelului de proiecte „Primul student din familie”, lansat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, destinat instituţiilor de învăţământ superior şi unităţilor de învăţământ preuniversitar. 

„Acest apel de proiecte, «Primul student familie», lansat într-adevăr de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în colaborare cu Ministerul Educaţiei, este rezultatul unor eforturi conjugate şi susţinute pentru a implementa politici care să contribuie la reducerea abandonului şcolar şi universitar.  Nu este prima dată când încercăm să stimulăm cât mai mulţi elevi şi tineri să treacă de punctele de tranziţie, unde, din păcate, încă pierdem prea mulţi tineri potenţial, însă, aş spune că acest proiect ia în calcul o realitate pe care o ştim şi din statisticile europene, dar o ştim în România şi anume aceea că este mult mai probabil să devii student dacă părinţii tăi au fost studenţi. Sau măcar unul dintre ei”, a afirmat Ligia Deca.

Ligia Deca a adăugat că valoarea acestui proiect este de 50 de milioane de euro fără TVA.

În continuare, ministra a precizat că în România tranziţia dintre liceu şi universitate este încă anevoiasă. Potrivit datelor Ministerului Educației, doar 26% dintre elevii din mediul rural promovează Bacalaureatul.

„În ciuda mitului că avem prea mulţi studenţi, procentele europene ne spun clar că suntem în urma mediei europene, chiar aş zice eu, semnificativ statistic, şi nu suntem încă la nivelul de absolvenţi de învăţământ superior care să ne permită cu adevărat o economie bazată pe cunoaştere. În toamna anului 2017 erau înscrişi aproape 150.000 de elevi în ultimul an de liceu, deci clasa a XII-a sau a XIII-a, şi puţin peste 44% dintre aceştia au făcut pasul către studiile universitare un an mai târziu. Dacă ne raportăm strict la elevii din mediul rural din aceeaşi generaţie, doar 26% dintre aceştia promovează bacalaureatul, iar procentul celor care se înscriu mai departe la studii universitare este de aproximativ 15%”, a mai afirmat Ligia Deca.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii