Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministra Educației, despre sălile de detenție în școli: Nu sunt obligatorii, ci o opțiune a fiecărei școli

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 4 septembrie 2024

Ministra Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, în legătură cu sălile de detenţie din unităţile de învăţământ, că această măsură nu reprezintă o obligaţie, ci este o opţiune a şcolii.

Ligia Deca a fost întrebată, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, dacă a fost adoptată iniţiativa de înfiinţare a unei săli în care să fie trimişi elevii care deranjează orele.

„Această prevedere din regulamentul de organizare şi funcţionare în învăţământul preuniversitar este o opţiune pe care şcoala o are. Nu este o obligaţie. Regulamentul este în vigoare, fiecare şcoală îşi elaborează propriul regulament în funcţiune de regulamentul general şi şcolile care au spaţii disponibile şi care pot avea personal care să pună în practică această măsură, sigur, pot opta să o facă. Nu este o obligaţie, este o opţiune a şcolii”, a afirmat Ligia Deca.

Din anul școlar 2024-2025, elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial la 12 august.

„Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.

(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență”, se arată în noul Statut al Elevului.

La 25 iunie, mai mulţi elevi au protestat în faţa sediului Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de prevederea privind introducerea unor camere de detenţie pentru aceia care au un comportament neadecvat. Protestatarii au susţinut că nu au fost consultaţi nici în redactarea Statului Elevului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii