Ministerul Sănătății, după propunerea CNAS privind reducerea numărului de servicii decontate: Trebuie să rămână accesibile
„Serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor”, a transmis Ministerul Sănătății marți, 6 decembrie, în contextul informațiilor apărute în presă conform cărora noul contract cadru elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate.
O prevedere din noul contract cadru pus în dezbatere publică pe 29 noiembrie prevede că în ambulatoriu va fi decontat un singur serviciu sau tratament medical pe zi per persoană.
„Ministerul Sănătății rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților. Această poziție a Ministerului Sănătății va fi susținută ferm în discuțiile cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Finanțarea cât mai bună a activității de medicină de familie și a asistenței medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenție și de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”, a precizat Ministerul Sănătății.
CNAS susține că nu se poate deconta de două ori acelaşi tip de serviciu pentru un pacient și că noul contract cadru nu limitează accesul asiguraţilor la servicii medicale, după cum se arată pe site-ul instituției.
„Astfel, pentru un pacient care se prezintă la o consultație în ambulatoriul de specialitate la medicul cardiolog, acesta efectuează consultația și, dacă apreciază necesar, îi poate efectua unul sau mai multe servicii. De exemplu, efectuează un EKG și/sau măsoară indicele de presiune gleznă/braț. Consultația și serviciile efectuate se raportează de medic în vederea decontării”, spune CNAS.
Draftul contractului pentru sănătate, care ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie 2023, poate fi consultat aici.
PSD se opune
Partidul Social Democrat (PSD) a transmis printr-un comunicat de presă că „respinge categoric” propunerea CNAS, motivând că restrânge drastic accesul la sănătate al persoanelor asigurate și afectează calitatea actului medical.
„În multe situații, pentru stabilirea unui diagnostic corect sau pentru o intervenție medicală sunt necesare mai multe servicii, care trebuie prestate în aceeași zi.
În același timp, această prevedere este o încălcare a dreptului la sănătate al pacienților, care ar fi puși pe drumuri, în mod repetat și nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege”, se arată în comunicatul de presă citat.
PSD a mai anunțat că va solicita o analiză asupra acestor prevederi în cadrul Coaliției de guvernare.
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Comentarii